Šezdesetdevetogodišnji muškarac izgubio je tužbu kojom bi smanjio svoju dob za 20 godina

Screenshot: YouTube/Good Morning Britain

Sud u Nizozemskoj rekao je 69-godišnjaku da ne može legalno smanjiti svoju dob za 20 godina.

Emile Ratelband rekao je Washington Postu kako mu osjećaj što se tiče njegovog tijela i uma govori da ima oko 40 ili 45 godina, unatoč činjenici što je rođen 11. ožujka 1949. godine. Također tvrdi da mu je prilikom liječničkog pregleda liječnik rekao da je njegova “biološka dob 45 godina”.

“Možemo donositi svoje odluke ako želimo promijeniti svoje ime ili ako želimo promijeniti svoj spol. Ja želim promijeniti svoju dob”, rekao je Ratelband.

Sud se nije složio, navodeći da ne postoji pravna osnova za promjenu, navodi se u priopćenju suda.

“Sud nije pronašao nikakav razlog u argumentima gosp. Ratelbanda za stvaranje nove sudske prakse u skladu sa zakonskim odredbama o promjeni službeno registriranog imena ili roda”, navodi se u priopćenju. “Njegov glavni razlog bio je što, za razliku od situacije glede promjene registriranog imena ili spola, postoji niz prava i dužnosti povezanih s dobi, poput prava glasa i dužnosti pohađanja škole. Da je usvojen zahtjev gosp. Ratelbanda, te dobne granice postale bi beznačajne.”

Sud je priznao da se neke osobe mogu osjećati mlađima od svoje dobi, ali to nisu smatrali “valjanim argumentom za izmjenu datuma rođenja osobe”.

Ratelband je također tvrdio da je limitiran svojom dobi.

“Kad imam 69 godina, ja sam limitiran. Ako imam 49 godina, mogu kupiti novu kuću, voziti drukčiji auto. Mogu uzeti više poslova. Kad sam na Tinderu, a moja dob prikazuje 69, ne dobivam nikakve odgovore. Kad sam 49, s licem koje imam, bit ću u raskošnoj poziciji.”

Međutim, sud se ponovno nije složio, tvrdeći da Ratelband nije mogao “dovoljno potkrijepiti svoju tvrdnju da pati od dobne diskriminacije.”

“Gosp. Ratelband je slobodan da se osjeća 20 godina mlađim od svoje prave dobi i da se ponaša u skladu s tim”, izjavio je sud u priopćenju, dodajući kako bi “izmjene datuma rođenja uzrokovalo brisanje 20 godina iz registra rođenih, umrlih, brakova i registriranih partnerstva. To bi imalo niz nepoželjnih zakonskih i društvenih posljedica. Mora se osigurati prioritet kako bi javni registri sadržavali točne informacije.”

Ratelband nije pokoleban odlukom suda i planira uložiti žalbu.

“Ovo je super!”, rekao je Ratelband prema New York Postu. “Odbacivanje suda je super jer su nam dali mnogo kuteva koje možemo povezati prilikom sljedeće žalbe.”