DOBAR TRUMP: Po prvi put u 75 godina SAD ne ovisi o stranoj nafti

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/vpro documentary

Po prvi put u 75 godina, Sjedinjene Države izvezle su više nafte nego što su uvezle i tako ispunile obećanje predsjednika Trump da Amerika može postići “energetsku neovisnost”.

Dok su SAD bile neto uvoznik nafte od 1949. godine, tijekom posljednjeg tjedna u studenom američki neto uvoz sirove nafte i naftnih derivata pao je na minus 211.000 barela dnevno (bpd) — što znači da je Amerika izvezla više nego što je uvezla, prema podacima Administracije za energetske informacije.

Proizvodnja nafte procvjetala je u SAD u vrijeme kad je revolucija škriljevca obuzela naciju. Amerika je sada najveći svjetski proizvođač petroleja, prestigavši Rusiju i Saudijsku Arabiju. Dok se američki naftni boom širio, moć OPEC-a je smanjena, a cijena plina u SAD pala je u odnosu na vrijeme Obamine administracije.

Neto uvoz dosegao je vrhunac 2005. godine, premašivši 14 milijuna bpd, no u posljednjih par mjeseci SAD je uvezla u prosjeku 2 milijuna bpd. Američka proizvodnja više je nego udvostručena u odnosu na 2012. ponajprije zbog novih tehnologija izvlačenja nafte.

“Američki sirovi izvoz sprema se na još veći rast, s novim cjevovodima iz Permijskog bazena u izradi te najmanje devet planiranih terminala koji će imati mogućnost puniti supertankere”, izvještava Bloomberg. “Jedini objekt koji je trenutačno u mogućnosti utovarivati najveće brodove, Louisiana Offshore Oil Port, na putu je da ukrca više nafte u prosincu nego u bilo kojem drugom mjesecu.”

Pomak na neto izvoz dramatičan je rezultat neviđenog booma u američkoj proizvodnji nafte, s tisućama bušotina u Permijskoj regiji Teksasa i Novog Meksika pa sve do Bakkena u Sjevernoj Dakoti i Marcellusa u Pennsylvaniji. …

Masivni Permijski bazen mogao bi čak biti i veći nego što se prethodno mislilo. Delewarski bazen, manje bušeni dio terena, sadrži više nego dvostruko sirovina od svoje sestre, Midlandskog bazena, priopćila je u četvrtak američka geološka služba.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za energiju izjavila je u svom najnovijem izvješću Svjetske energetske prognoze “da će Sjedinjene Države biti najveći doprinositelj na tržištu nafte, odgovoran za gotovo 75% globalne proizvodnje u razdoblju do 2040.”, izvijestio je Epoch Times.

Vijesti o tome kako su Sjedinjene Države postale neto izvoznik nafte uvelike su zanemarene prošli tjedan, dok su tržišta bila opsjednuta sastankom OPEC-a u Beču.

“Dok se toliko toga usredotočuje na dramu u OPEC kartelu, stvarna povijesna vijest koja je prošla neopaženo jest da su Sjedinjene Države prošli tjedan izvezle više sirove nafte i goriva nego što su uvezle, što je zabilježeno po prvi puta”, napisao je Phil Flynn, analitičar Price Futures grupe iz Chicaga.

OPEC, masivni naftni kartel s Bliskog istoka, glasao je u četvrtak da će smanjiti proizvodnju nafte za 1,2 milijuna bpd u prvih šest mjeseci 2019. Taj potez je pokušaj podizanja cijena.