Senat izglasao okončanje sudjelovanja SAD-a u ratu prvi put još od Vijetnama – Rand Paul pozdravio povijesnu akciju

Cassandra Fairbanks

Screenshot: YouTube/Rand Paul

U povijesnoj akciji, Senat je glasao za okončanje sudjelovanja te podrške ratu u Jemenu — prvi put da je izglasao povlačenje iz rata još od Vijetnama.

U četvrtak, Senat je glasovima 56-41 proveo S.J. Res. 54 i prekinuo potporu Saudijskoj Arabiji u njezinom ratu u Jemenu.

U priopćenju, senator Rand Paul — dugogodišnji kritičar američke potpore ratu u Jemenu — pohvalio je akciju Senata.

Danas, u povijesnom glasovanju, Senat je poslao jasnu poruku Saudijskoj Arabiji da nećemo tolerirati njihovo kršenje ljudskih prava, ubijanje disidenata i nevinih Jemenaca te poticanje humanitarne krize. Od ulaska u Senat izjašnjavao sam se protiv abdikacije ustavnih odgovornosti Kongresa što se tiče vanjske politike i radio sam s obje političke stranke kako bih izgradio dvostranački konsenzus čiji glasan glas ste danas čuli. Nastavit ću raditi kako bi današnja pobjeda označila tek početak dugo očekivanih promjena u načinu na koji Kongres djeluje”, rekao je senator Paul u priopćenju.

Priopćenje za tisak iz ureda senatora Paula napomenulo je da se tijekom pet godina dr. Paul zalagao i vodio dvostranačke napore protiv američke umiješanosti u Jemenu. “Nedavno, u studenom, prisilio je proceduralni glas na svoju rezoluciju koja bi blokirala prodaju oko 300 milijuna dolara vrijedne visoko-eksplozivne raketne artiljerije i vezano stručno osposobljavanje, kao i podršku Bahreinu, članu saudijske koalicije koja vodi rat u Jemenu.”

Bloomberg izvještava da je dvostranačka skupina senatora rekla da će 2019. ponovno pokušati donijeti snažnije zakonske propise kako bi se obustavila prodaja oružja Saudijskoj Arabiji.