KNOWLES: Što ‘Allahu Akbar’ zapravo znači

Michael J. Knowles

Islamski terorist napao je u utorak božićni sajam u Strasbourgu, ubivši pritom tri osobe i ranivši četrnaest, od kojih devet teško. Pucač je bio otprije poznat francuskim vlastima, prikupivši do svoje 29 godine života 27 osuda za nasilje i krađu. Francuske sigurnosne snage opisale su ga kao jednog od preko 12.000 “gangsterskih-džihadista”, skupine koja je prevelika za praćenje. Prije otvaranja vatre, pucač je uzvikivao tekbir “Allahu Akbar!”, muslimanski bojni poklič koji znači “Bog je najveći!”.

Prošle godine, dan nakon što se islamist zaletio kamionetom u skupinu biciklista i trkača u najsmrtonosnijem terorističkom napadu u New Yorku od 11. rujna 2001., CNN je objavio članak o tome “što ‘Allahu Akbar’ doista znači”, tvrdeći: “Riječi ‘Allahu Akbar’ jednostavno znače ‘Bog je najveći’. To je moćna deklaracija koju muslimani koriste u brojnim prilikama i u mnogim molitvama. Ona označava slavljenje života, prve riječi koje očevi šapnu u uši novorođenčadi.” Iako ignorantski ljevičari i islamistički propagandisti mogu inzistirati da izraz nema nikakve veze s bitkom, povijest govori drukčije. Tekbir je prvi izgovorio sam Muhammed, utemeljitelj islama, ne kao šapat u uho novorođenčadi, već kao bojni poklič u Bitci na Bedru 624. godine. Četrnaest stoljeća kasnije, islamistički teroristi uzvikivali su tekbir u tri aviona na putu prema New Yorku i Washingtonu. Prije dva dana, islamist ga je vrištao u Strasbourgu.




Pokojni senator John McCain svojedobno je tvrdio da nema razlike između muslimanskog uzvika “Allahu Akbar” i kršćanske uzrečice “Hvala Bogu”. McCainova pogreška proizlazi iz neshvaćanja razlika između muslimanskog i kršćanskog koncepta Boga i konkretno na neslaganje oko filozofskog koncepta voluntarizma, koji uzdiže volju iznad intelekta. Prema kršćanskog teologiji, Bog je božanska logika univerzuma te su stoga volja i intelekt ujedinjeni. Prema islamu, kao što istaknuti islamski teolog Ibn Hazm opisuje, Bog je čista volja, nesputan logikom te nevezan čak i za vlastitu riječ.

Glasnogovornik State Departmenta osudio je teroristički napad u Strasbourgu ovog utorka kao “bezuman”. U određenom smislu, on je u pravu: islamsko uzdizanje volje nad logikom potiče ekstremiste na počinjenje bezumnih zlodjela. Nažalost, bezumni ljudi nastavljaju poricati bezumnost vrlo osjetljivog izvora.

Michael Knowles je američki glumac, autor, konzervativni politički komentator, kolumnist i voditelj podcasta.