Sudac proglasio Obamacare neustavnim; Trump: ‘Odlične vijesti za Ameriku!’

James Barrett

Screenshot: YouTube/PBS NewsHour

U značajnoj presudi u petak, savezni sudac u Teksasu proglasio je Zakon o prihvatljivoj skrbi (Affordable Care Act – ACA), poznatiji pod imenom Obamacare, u cijelosti neustavnim, citirajući ključnu promjenu u zakonu kojeg su implementirali republikanci u svojoj velikoj poreznoj reformi prošle godine.

Američki okružni sudac Reed O’Connor, konzervativni sudac kojeg je imenovao predsjednik George W. Bush, donio je odluku uoči krajnjeg roka za pristup Obamacare osiguranju. Očekuje se kako će se na njegovu presudu uložiti žalba, što znači da će konzervativna većina na Vrhovnom sudu, s novoimenovanim sucom Brettom Kavanaughom, imati priliku preispitati ustavnost zakona.

Tužbu su podnijeli konzervativni teksaški državni odvjetnik Ken Paxton, 18 drugih republikanskih državnih odvjetnika te jedan guverner, navodi Denver Post. Tužitelji tvrde da je zakon u potpunosti nevaljan jer ukidanje kaznenog poreza poništava argument kojeg je koristio glavni sudac John Roberts u odluci iz 2012. koja je podržala zakon na pretpostavci da je ACA u konačnici porez i kao takav potpada pod nadležnost Kongresa, koji ima “moć nametanja poreza”, u ovom slučaju “onima bez zdravstvenog osiguranja”.

“Jednom kad se srce ACA — pojedinačni mandat — proglasi neustavnim, ostatak ACA-e također mora pasti”, navodi se u tužbi, izvješćuje Post. Demokrati koji se suprotstavljaju tužbi navode da iako je porez smanjen na 0,0 dolara, on je još uvijek hipotetski porez.

U svojoj presudi u petak, O’Connor se složio s republikancima da se s poreznim aspektom zakona koji je zakazan za ukidanje početkom siječnja 2019., obrana zakona iz 2012. poništava, što čitav zakon čini neustavnim.

“Ostatak ACA-e ne može se odvojiti od pojedinačnog mandata, što znači da se Zakon u potpunosti mora poništiti”, napisao je O’Connor u svom objašnjenju na 55 stranica, izvještava Bloomberg.

Post je izvijestio da su dužnosnici Ministarstva pravosuđa “tvrdili da će, kad se sljedeći mjesec ukine kazna osiguravateljskog mandata, to ukinuti zaštitu potrošača ACA-e, poput zabrane podizanja troškova ili odbijanje pokrivanja ljudi s već postojećim zdravstvenim stanjima.” Međutim, dužnosnici Trumpove administracije rekli su da bi mnogi dijelovi zakona mogli ostati važeći.

Demontaža Obamacare-a bio je jedan od glavnih prioriteta predsjednika Trumpa otkad je preuzeo dužnost. U listopadu 2017., Trump je potpisao izvršnu naredbu koja je bila namijenjena proširenju opcija zdravstvenog osiguranja, dijelom kao sredstvo pružanja alternativa Obamacare-u.

Trump je reagirao na presudu O’Connora u nizu slavljeničkih tweetova u petak.

“Kao što sam predviđao već dulje vrijeme, Obamacare je srušen kao NEUSTAVNA katastrofa! Sada Kongres mora provesti SNAŽNI zakon koji će pružiti ODLIČNU zdravstvenu zaštitu i zaštititi već postojeća zdravstvena stanja. Mitch i Nancy, učinite to!”, napisao je. “Wow, ali ne i iznenađujuće, ObamaCare je upravo proglašen NEUSTAVNIM od strane visoko respektiranog suca u Teksasu. Odlične vijest za Ameriku!”