Rodno-neutralni Djed Mraz? Anketa pokazuje da starog dobrog Sv. Nika treba ‘osuvremeniti’

Emily Zanotti

J Rosa Photography

Većina Britanaca i Amerikanaca želi “osuvremeniti” Djeda Mraza, navodi anketa koju je provela tvrtka za izradu logotipa, GraphicSprings, a čak su i otvoreno za “rodno-neutralnog” Sv. Nika — čak i ako se to kosi s tradicijom.

Fox News je izvijestio da je GraphicSprings ispitao više od 800 “ljudi širom SAD-a i Velike Britanije, postavivši im pitanje na koji način bi željeli ‘rebrendirati’ ili modernizirati veselog debeljka” i dobili su neke…zanimljive…prijedloge o tome kako uvesti Djeda Mraza u 21. stoljeće.

Grupa je potom izložila odgovore na prvu anketu koja je bila namijenjena široj skupini od 4.000 pojedinaca.

“Oko 23 posto ispitanika misli da bi Djed trebao imati iPhone, dok je 25 posto reklo da bi trebao nositi tenisice. Osamnaest posto je reklo da bi trebao biti ‘više hipsterski’, dok je 22 posto reklo da bi trebao ukloniti sanjke i sobove u korist letećeg automobila”, izvijestio je Fox News.

Oko četvrtine ispitanika odgovorilo je da bi Djed Mraz trebao napustiti radionicu igračaka na Sjevernom polu i jednostavno priznati da koristi Amazon Prime kao i svi drugi koji kupuju darove za Božić.

Što se tiče kako bi “novi i poboljšani” Djed Mraz trebao izgledati, ispitanici su sugerirali da bi Djed mogao nositi tetovaže, možda izgubiti malo na težini (možda veganska dijeta?) i promijeniti frizuru, iako nisu specifično napomenuli da bi to uključivalo brijanje zaštitnih brkova i brade.

U znaku vremena, šačica ispitanika — oko 10% — također je željelo da Djed zamijeni spolove, a oko 17% njih sugeriralo je da bi Djed mogao postati “rodno-neutralan”, prema lokalnoj kabelskoj podružnici u New Jerseyju.

Najmanje jedan ispitanik je rekao kako je provaljivanje u domove kroz dimnjak i ostavljanje darova maloj djeci “jezivo”. Ženski ili rodno-neutralni Djed ima više smisla, nekako.

“Zamišljam ženu koja daje darove”, izjavio je za novinare jedan ispitanik. “Samo mislim da je bijeli, stari muškarac koji daje darove pomalo jeziv.”

Ostali osjećaju da je status Djeda Mraza kao (spoiler) “ne stvarnog lika” daje roditeljima dozvolu da od Djeda Mraza učine što god žele, uključujući i redno-neutralnog “duha” koji je velikodušan u točno određeno vrijeme u godini, a nije vezan za bilo kakvu religijsku proslavu ili kalendarski praznik.

“Mislim da je Djed Mraz mistično biće, tako da može biti što god želite da bude”, rekao je drugi ispitanik za lokalne vijesti New Jerseyja.

Ako to nije bilo dovoljno, čini se kako sobovi Djeda Mraza također mijenjaju spolove. Premda su nekoć uglavnom bili mužjaci — stari praznični specijal Rudolf, sob crvenog nosa prikazivao je svih devet sobova kao mužjake, uključujući i samog Rudolfa — “stručnjakinja” sa Sveučilišta Texas A&M na tu temu sada inzistira da je Djedičina poznata letačka ekipa sad većinom ženska i da Djed vodi ženski predvođenu operaciju.

“Sobovi Djeda Mraza su vrlo vjerojatno bile ženke”, rekla je Alice Blue-McLendon, profesorica veterinarske medicine specijalizirana za jelene, koja navodi prikaze Djedovih pomagača s rogovima kao primarni dokaz”, navodi New York Post.

Post navodi kako se ostali stručnjaci ne slažu. “Sobovima rastu rogovi bez obzira na spol, a većina mužjaka odbacuje svoje rogove prije Božića”, kažu. Pored toga, sobovi Djeda Mraza mogli bi biti “kastrirani mužjaci” specifično odabrani za zadatak vuče magičnih saonica.