Kalifornija želi ukinuti Washingtonov/Lincolnov rođendan i zamjeniti ga komunističkim praznikom

Rob Shimshock

Kalifornijska skupština raspravljala je u četvrtak o prijedlogu zakona koji bi zamijenio rođendane Abrahama Lincolna i Georgea Washingtona s Međunarodnim socijalističkim praznikom rada kao plaćenim blagdanom.

Kalifornijski član skupštine, demokrat Miguel Santiago, predstavio je prijedlog zakona AB-3042, koji bi omogućio školama da zamijene Washingtonov i Lincolnov dan s Predsjedničkim danom i instalirao “Međunarodni praznik rada” – konvencionalno poznat kao “Prvi maj” – kao drugi praznik.

“Užasnut sam mišlju da bi ovakav prijedlog zakona mogao proći kroz odbor”, rekao je pred skupštinom republikanski član Matthew Harper. “Da li se nalazimo na nekakvom natjecanju da budemo predmet ismijavanja Sjedinjenih Država?”

“Zar idemo toliko lijevo?”, pitao je Harper. “Ovo je smiješno; ovo je ludost; ovo je neamerički. I za ljudi koji misle da su Sjedinjene Države pobijedile u Hladnom ratu protiv Sovjetskog Saveza, ovo zvuči kao da idemo u drugom smjeru – da se Kalifornija doista podređuje sovjetskoj dominaciji Hladnog rata.”

“I doista, u onoj ‘kuhinjskoj debati’ koju je Hruščov vodio s Nixonom, moj Bože, je li Hruščov bio u pravu, gospodine autore?”

Skupština je čitala prijedlog tri puta i odbila ga provesti glasanjem 27-22 u četvrtak. Ail Santiago je isto dan podnio zahtjev za ponovno razmatranje. Prijedlog zakona AB-3042 prethodno je prošao dva odbora.