Kineski grad zabranio sve božićne dekoracije i božićne prodaje

Paul Bois

Nitko ne vodi “rat protiv Božića” bolje od komunista. U Kini, grad na sjeveru zemlje, Langfang, izdao je zabranu svih božićnih dekoracija i božićnih prodaja.

Prema Fox News, zabrana “prijeti da će kazniti svakoga tko prodaje božićna drvca, vijence, čarape ili čak figure Djeda Mraza.”

U priopćenju koje je objavio South China Morning Post, gradski dužnosnici su rekli: “Trgovinama je izričito zabranjeno održavanje božićnih predstava ili promotivnih prodaja.”

Posteri i plakati neće biti dopušteni u trgovinama u svrhu oglašavanja bilo kakvih prigodnih božićnih prodaja. Bilo koja i sve predstave na otvorenom vezane uz Božić također su zabranjene. Bilo tko kriv za “širenje religije” u parkovima i na trgovima mora smjesta biti prijavljen vlastima, kažu dužnosnici. Nije specificirano je li religija kršćanstvo ili općenito religija.

“Gradski ured za urbano upravljanje tvrdi da je zabrana postavljena kako bi se gradska sredina održala čistom za nadolazeće natjecanje za nagrade”, navodi Fox News. “Zaposlenik ureda, koji se odbio identificirati, rekao je za komunističke novine Global Times da je zabrana postavljena u svrhu zadržavanja ‘čistoće okoliša’ kako bi mogli proći godišnje ocjenjivanje ‘Nacionalnih civiliziranih gradova’ koje se održava svake tri godine.”

Naslov Nacionalnih civiliziranih gradova navodno predstavlja “opću snagu i sveobuhvatnu konkurentnost” kineskog grada koja odražava regionalni društveni i gospodarski razvoj.

Zaposlenik ureda također je rekao za Global Times da je Božić vrijeme za regulaciju nezakonitih aktivnosti poput zastoja na cestama i migrantskih prodavača koji rutinski koriste praznik za prodaju robe.

Nažalost, Božić nije jedini izričaj kršćanstva kojeg je zabranjeno izražavati u Kini; zemlja je posljednjih nekoliko mjeseci općenito napravila pritisak na kršćanstvo. Nedavno je više od 100 kršćana uhićeno dok pastoru prijeti do pet godina zatvora.

Prošlog studenog, vjerni katolički biskup bio je otet nakon što je papa Franjo odobrio kinesko-vatikanski sporazum, koji je dao kineskoj komunističkoj vladi istaknutu ulogu u izboru biskupa istodobno potičući ilegalnu katoličku crkvu da se pridruži državno-sankcioniranoj Kineskoj patriotskoj katoličkoj udruzi.

To je bilo peta otmica Pietro Shao Zhumina iz Wenzhoua otkad je imenovan biskupom 2016. godine. Bio je “prisiljen podvrgnuti se vjerskoj politici Kine, koja zahtijeva registraciju i članstvo u Patriotskoj udruzi”, prema Asia News, koji su prvi objavili vijest.

LifeSiteNews izvještava da progon je katoličke crkve od strane kineske vlade ostao u “punoj snazi” otkad je Vatikan potpisao sporazum kojeg su mnogi vjerni katolici u Kini osudili kao izdaju.