Britansko ministarstvo vanjskih poslova naredilo istragu o progonu kršćana

Jacob Airey

ProductiehuisEU via YouTube

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt objavio je ovog tjedna da je naredio stvaranje novog povjerenstva koja će istražiti progon kršćana diljem svijeta i kako Engleska može pomoći na ublažavanju tog problema.

Biskup dijeceze Truro, velečasni Philip Mounstephen, zadužen je za vođenje nove skupine. Sky News izvješćuje da povjerenstvo ima tri cilja:

  • Mapiranje progona kršćana u “ključnim zemljama” na Bliskom istoku, Africi i Aziji.
  • Pružanje “objektivne analize” razine vladine potpore programu.
  • Davanje preporuke za “kohezivni i sveobuhvatni politički odgovor”

U članku objavljenom u Telegraphu, Hunt je objasnio da je, prilikom posjete svojoj lokalnoj crkvi, došao do spoznaje da se “drugi diljem svijeta suočavaju sa smrću, mučenjem i zatvorom za to isto pravo.”

“Vrlo uznemirujuće je na Božić čuti nedavna upozorenja da je progon kojim se suočavaju kršćani diljem zemaljske kugle u današnje vrijeme najžešći još od osnutka kršćanstva”, napisao je, opisujući kako je Bliski istok svojedobno bio 20% kršćanski, a danas se smanjio na uznemirujućih 5%. Također je naveo slučaj Asie Bibi, pakistanske katoličke žene koja se trenutačno skriva od radikalnih muslimana nakon što je oslobođena optužbi za kršenje zakona o bogohuljenju, kao inspiraciju za povjerenstvo.

“Bez obzira koji cilj bio, nikada ne smijemo dopustiti da pogrešno vođena politička korektnost spriječi naš odgovor na progon bilo koje vjerske zajednice”, nastavio je. “Nije u našem nacionalnom karakteru da odvratimo oči od patnje. Sve vjerske manjine moraju biti zaštićene, a dokazi pokazuju da se u pojedinim zemljama kršćani suočavaju s najvećim rizikom. Trebali bismo biti voljni istaknuti tu jednostavnu činjenicu — i prilagoditi naše politike u skladu s tim.”

Povjerenstvo je naišlo na pohvale Huntovih kolega Torijevaca. Zastupnica Berwick-upon-Tweeda, Anne-Marie Trevelyan, tweetala je svoju podršku. “Hvala @Jeremy_Hunt zbog ustanovljenja povjerenstva za istragu progona kršćana diljem svijeta”, tweetala je.

Škotska zastupnica u Europskom parlamentu, Nosheena Mobarik, ponovila je iste osjećaje, rekavši: “Više od 700.000 Rohingya prešlo je u Bangladeš kako bi pobjeglo od progona u posljednjih godinu dana. Temeljito podržavam @jeremy_hunt u njegovim naporima da se počinitelji etničkog čišćenja dovedu pred lice pravde.”

Ovaj potez došao je u svjetlu izvještaja da se kršćanska populacija na Bliskom istoku “smanjila na manje od 250.000”, kao što je istaknuo Daily Wireov Paul Bois. To je jedna od regija na koju će se Huntovo povjerenstvo usredotočiti.

Prema studiji skupine Open Doors, organizacije koja prati patnju kršćana na globalnoj razini, mnoge bliskoistočne zemlje označene su kao “ekstremno” ili “vrlo visoko” rizične što se tiče progona na njihovoj “Svjetskoj listi praćenja”.

Domovina Asie Bibi, Pakistan, nalazi se na petom mjestu od deset najgorih zemalja za život kršćana.

“Iako dugovječne povijesne crkve imaju relativnu slobodu bogoslužja i vjerskih aktivnosti, one su pod snažnom prismotrom i regularno su mete bombaških napada”, izvijestila je skupina Open Doors. “Crkve koje su uključene u rad na terenu i s mladima suočavaju se s najgorim progonom, iako svi kršćani pate od institucionalne diskriminacije. Zanimanja koja se smatraju ‘prljavima’ i ‘sramotnima’ rezervirana su za kršćane, a mnogi vjernici su žrtve prisilnog rada. Pakistanski ozloglašeni zakoni o bogohuljenju utječu na sve vjerske manjine, ali najviše utječu na kršćane, osobito one koji žele evangelizirati.”