Migrantski dječak umro u američkoj nadležnosti NAKON što je otac odbio nastavak liječenja

Ryan Saavedra

Dužnosnici Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) izjavili su u srijedu da je 8-godišnji dječak iz Gvatemale, koji je umro u američkom pritvoru ovaj tjedan, to učinio nakon što je njegov navodni otac odbio dodatno liječenje.

Dječak, Felipe Gomez Alonzo, je inicijalno odveden u bolnicu, nakon što su agenti carinske i granične patrole primijetili da je bolestan, gdje mu je “dijagnosticirana obična prehlada, dani su mu lijekovi na recept te je potom otpušten iz bolnice”, izvijestio je ABC St. Louis.

Glasnogovornik DHS-a izjavio je u srijedu da se dječak kasnije nastavio žaliti da se ne osjeća dobro i počeo povraćati, “ali je muškarac koji je tvrdio da mu je otac rekao agentima da se dječak ne treba vratiti u bolnicu i ‘da se osjeća bolje.'”

Agenti su kasnije provjerili dječaka i primijetili da se njegovo stanje pogoršalo, nakon čega su odlučili odvesti ga natrag u bolnicu gdje je kasnije i umro.

“Naš sustav opterećuju do krajnje granice oni koju traže otvorene granice”, napisala je u srijedu tajnica Domovinske sigurnosti, Kirstjen Nielsen. “Krijumčari, trgovci ljudima i njihovi vlastiti roditelji stavljaju ove maloljetnike u rizik prisiljavajući ih na ovaj opasan i naporan put prema sjeveru.”

Uprava za carine i zaštitu granica (CPB) je od tada naredila “pedijatrijske procjene” za svu djecu ilegalnih imigranata koja se trenutačno nalaze pod nadzorom CPB-a i preispitivanje CPB-ove politike medicinskog procjenjivanja — kao i istragu o tome jesu li skloništa u Meksiku, koja služe kao privremeni predah migrantima na putu kroz zemlju, zapravo inkubatori bolesti”, izvijestio je Daily Wire.

“Objasnio sam Kongresu … da je ono što vidimo s ovim tokovima, ogromnog broja obitelji s mnogo djece, mlade djece, kao i s maloljetnicima bez pratnje koji dolaze pod nadležnost granične patrole nakon ilegalnog prelaska granice, jest da naše prihvatne stanice nisu izgrađene za takve vrste skupina koje prelaze danas”, rekao je CPB-ov povjerenik Kevin K. McAleenan tijekom intervjua kojeg je u srijedu dao za CBS.

“One su izgrađene prije 30 do 40 godina za odrasle muškarce i potreban nam je drugačiji pristup”, dodao je McAleenan. “Trebamo pomoć Kongresa. Trebamo budžet za zdravstvenu skrb i zaštitu mentalnog zdravlja djece u našim objektima.”