Nakon ‘Prijatelja’, milenijalcima je sada problematičan ‘Seinfeld’

Ashe Schow

TBS via YouTube

Čini se kako je u današnje vrijeme veliki dio kulture posvećen potrazi za razlozima za mržnju pop kulture od prije desetak i više godina.

Sada, jedan od najpopularnijih i najuspješnijih TV serijala u povijesti smatra se problematičnim zbog nekoliko šala koje su bile “podnošljive” — ili malkice oštre — u 1990-ima koje su sada uvredljive američkim milenijalcima. Prethodna žrtva ovog novog, politički korektnog svijeta bili su “Prijatelji”. Sada i “Seinfeld” dobiva tretman ratnika socijalne pravde.

U članku za Bustle, objavljenom neposredno prije Nove godine, Angelica Florio opisuje 13 šala iz devete sezone koje su “neprihvatljive” prema današnjim standardima. Prvo mjesto na listi rezervirano je za vjerojatno najpoznatiju šalu iz cijelog serijala, “Soup Nazi”.

“Ono što je možda najpoznatija šala iz Seinfelda je također jedna od najrazočaravajućijih. Možda je 1995., kad je epizoda (naslovljena ‘Soup Nazi’) emitirana, bila prihvatljiva gledateljima, ali u 2018., kad su skupine neo-nacista postale vidljivo ohrabrene, korištenje termina “nacist” kako bi se nekoga šaljivo okarakteriziralo, više ne sjeda toliko dobro”, napisala je Florio.

Nije “Seinfeldova” krivica što su mediji 20 godina kasnije posvećivali pozornost maloj skupini radikala i pridodavali im veliku važnost. Također nije “Seinfeldova” krivica što su mediji izraz “nacist” učinili besmislenim jer njime označavaju bilo koju osobu desno od Nancy Pelosi.

Drugi primjer na Florijinom popisu odnosi se na epizodu koja ukazuje koliko je problematično samo ponašanje Jerryja Seinfelda. Radi se o epizodi s kipom Indijanca u trgovini cigara, u kojoj Jerry pokušava ugovoriti spojak sa ženom za koju otkriva da je američka Indijanka i ne može prestati koristiti glupave izraze koji se odnose na njezinu baštinu, poput “Indian Giver“. Sama epizoda ukazuje na to koliko je Jerry strašan što se usuđuje tako nešto napraviti.

Članak također spominje epizodu koja je bila kontroverzna kad je prvi put emitirana 1998. godine. To se s vremena na vrijeme desi svakom televizijskom showu. “Family Guy” je nekoliko puta prošao kroz to.

Ostali upisi na listi vraćaju se na probleme koje su današnji pisci imali s “Prijateljima” — uglavnom, tvrde da je show homofobni zbog šala koje više nisu prihvatljive. (Niti jedna šala danas nije prihvatljiva, tako da se stvarno besmisleno praviti kao da je zapravo komedija još uvijek dopuštena.) Ostale problematične šale uključuju: “Ako volim njihovu rasu, kako to može biti rasizam?” i bezosjećajne šale o izgledu drugih ljudi.

Nažalost, Bustle nije prvi koji je osudio “Seinfelda” zbog šala koje u današnjoj kulturi stradalništva nisu prihvatljive. Godine 2017., Guardian je pisao o “problematičnim” TV serijalima i uključio “Seinfelda” na svoj popis. Godine 2015., Salon je pisao o 10 epizoda “Seinfelda” koje danas smatraju rasističkima i seksističkima.

Nije čudno što Jerry Seinfeld više ne želi nastupati na sveučilišnim kampusima. Ako je “show o ničemu” previše uvredljiv za današnju mladež (napomena: sam Seinfeld nije volio tu oznaku), kakve onda šanse imaju današnji komičari da budu na rubu ili da pomiču granice?

“Seinfeld” se sada pridružuje “Prijateljima” u kategoriji voljenih serijala kojih bi se sad trebali sramiti što ih gledamo.