HANSON: Zapravo, 2018. je bila prilično dobra godina

Victor Davis Hanson

David Videosify via YouTube

Godina 2018. bit će osuđena od strane stručnih komentatora kao loša godina još više nepredvidljivog Donalda Trumpa, na čelu s divljim burzama, melodrama u istrazi Roberta Muellera i kratkih mandata dužnosnika u Trumpovoj administraciji.

Četvrtina vlade još uvijek nije nastavila s radom. Razgovori o opozivu u novo-uspostavljenom demokratski-kontroliranom Zastupničkom domu su u zraku. Naizgled svakog dana imamo senzacionalna otkrića, skandale i bombastične vijesti koje se utrkuju na društvenim medijima i internetu — samo da bi sljedećeg dana bile zaboravljene.

Zapravo je, osim histerija u Washingtonu, 2018. bila najuspješnija godina za Amerikance.

U prosincu, Sjedinjene Države dosegle su zapanjujuću razinu u proizvodnji nafte, pumpajući nekih 11,6 milijuna barela dnevno. Po prvi puta od 1973. godine, Amerika je postala najveći proizvođač nafte na svijetu.

Otkad je Trump preuzeo dužnost, SAD je povećao proizvodnju nafte za gotovo 3 milijuna barela dnevno, uglavnom zbog manje propisa, više saveznih zakupa i kontinuirane brilijantnosti američkih frackera i horizontalnih bušača. Čini se kako se ispod površine SAD-a nalazi mnogo više nafte nego što je ikad izvađeno. Američka proizvodnja mogla bi se u nadolazećim mjesecima čak i povećati.

Osim toga, Sjedinjene Države ostale su najveći proizvođač prirodnog plina i drugi najveći proizvođač ugljena. Zastrašujuća stara energetska frazeologija posljednjih pola stoljeća — “energetska kriza”, “vrhunac proizvodnje nafte”, “naftni embargo” — više ne postoji.

Gotovo u potpunosti energetska samodostatnost znači da Sjedinjenim Državama zemlje Bliskog istoka više neće moći strateški manipulirati, prisiliti je na plaćanje pretjerane političke cijene kako bi se jamčio pristup uvezenoj nafti ili prijetiti cijenama benzina od 4 do 5 dolara po galonu.

Američka ekonomija u drugom tromjesečju 2018. porasla je za 4,2 posto i za 3,4 posto u trećem tromjesečju. Američki BDP veći je za gotovo 1,7 trilijuna dolara nego u siječnju 2017. godine i gotovo 8 trilijuna dolara veći od BDP-a Kine. Za sve priče o neodoljivoj sili Kine, tri kineska radnika proizvode otprilike 60 posto robe i usluga koje proizvodi jedan američki radnik.

U 2018. godini, nezaposlenost je pala na gotovo rekordno nisku razinu od 3,7 posto. To je najniža američka stopa nezaposlenosti još od 1969. godine. Crna nezaposlenost pala je na rekordno nisku razinu u 2018. Prvi put od kada nas sjećanje služi, poslodavci traže radnike na početničkim razinama, a ne obrnuto.

Stopa siromaštva također je blizu povijesnog minimuma, a prihodi kućanstava su se povećali. Postoji oko 8 milijuna Amerikanaca manje koji žive ispod granice siromaštva nego prije osam godina. Od siječnja 2017., više od 3 milijuna Amerikanaca maknulo se s takozvanih bonova za hranu.

I na inozemnom planu, mnoge loše stvari koje su se trebale dogoditi, jednostavno nisu.

Nakon povlačenja za Pariškog klimatskog sporazuma, SAD je premašio godišnji postotak smanjenja emisija ugljika za razliku od većine zemalja koje su ostale dio sporazuma.

Sjeverna Koreja i SAD nisu zaratile. Umjesto toga, Sjeverna Koreja je prestala s provokativnim nuklearnim testiranjima i lansiranjem balističkih raketa preko teritorija svojih susjeda.

Usprkos svim Trumpovim prijetnjama, NATO i NAFTA nisu sasvim implodirali. Umjesto toga, saveznici i partneri složili su se ponovno pregovarati o prošlim obvezama i sporazumima pod uvjetima koji su povoljniji za SAD.

Sjedinjene Države — i sve veći dio svijeta — konačno obraćaju pažnju na sustavno komercijalno varanje, tehnološko prisvajanje, otvorenu špijunažu, krađu intelektualnog vlasništva, cyber upade i merkantilizam kineske vlade.

Bliski istok je još uvijek kaotičan, ali taj nered je zbog niza razloga daleko manje važan Sjedinjenim Državama. Energetski, Amerika ne ovisi o uvozu naftnih derivata iz korumpiranih Zaljevskih monarhija ili neprijateljskih islamskih država. Strateški, nove linije rasjeda nisu arapske i islamske kulture protiv Izraela i Sjedinjenih Država. Umjesto toga, to je međusobni sukob unutar islamskog svijeta, uglavnom s Iranom i njegovim šijitskim satelitima koji se suprotstavljaju sunitskim arapskim monarhijama i umjerenijim bliskoistočnim režimima.

Za sve pro- i anti-Trump vrijeđanje i medijsku histeriju, cirkusa oko potvrđivanja Bretta Kavanaugha te žestokih izbora za Kongres, SAD je 2018. bila relativno mirna u usporedbi s ostatkom svijeta. Nije bilo niti jednog masovnog nemira, demonstracija i uličnog nasilja kakvom smo nedavno svjedočili u Francuskoj i nikakvih egzistencijalnih i nerazrješivih podjela oko globalizacije i Brexita kakve smo vidjeli u Europi.

Troje najmoćnijih europskih vođa — Angela Merkel iz Njemačke, Emmanuel Macron iz Francuske i Theresa May iz Velike Britanije — imaju lošiji rejting kod svojih građana od toliko napadanog Donalda Trumpa.

Sve u svemu, što su više stručnjaci u medijima tvrdili da je Amerika na rubu katastrofe u 2018., to je Amerika postajala prosperitetnija i sigurnija.