ČUDNO: Amerikanci žele zid, ali okrivljuju Trumpa zbog zatvaranja vlade

Emily Zanotti

Business Insider via YouTube

Amerikanci u sve većem broju podržavaju granični zid, ali su ogorčeni na zatvaranje vlade, pokazuju dvije nove ankete koje su u nedjelju proveli CNN i Washington Post.

Washington Post izvještava da su Amerikanci gotovo ravnomjerno podijeljeni oko iskazivanja podrške zidu duž južne granice Sjedinjenih Država, što je povećanje u odnosu na početak imigracijske borbe između demokrata i republikanaca u Kongresu. Ta razina podrške povećana je za deset bodova u odnosu na sličnu anketu iz siječnja 2017. godine.

No, ako je predsjednik Donald Trump uspješno uvjerio Amerikance da su njegove mjere protiv ilegalne imigracije hitno potrebne, on ih nije uvjerio da je prekid rada vlade način na koji se zid treba izgraditi..

CNN je pronašao da “javnost općenito krivi predsjednika, budući da 55% njih govori da je on više odgovoran za zatvaranje vlade od demokrata u Kongresu, dok 32% kaže da odgovornost uglavnom počiva na demokratima. Još 9% njih govori da su obje strane odgovorne.”

U anketi Washington Posta, Trump je prošao samo dva boda bolje; 53% okrivljuje Trump i republikance za naizgled beskrajno dugo zatvaranje vlade, dok 29% govori da demokrati pogoršavaju situaciju.

Međutim, postoje i dobre vijesti za republikance, koji žele izvući nekakvu vrstu kompromisa u vezi imigracijske reforme u tekućim pregovorima o proračunu: većina pristaša zida, ispitanih od Washington Posta, želi da republikanci — a pogotovo Trump — čvrsto drže svoju poziciju što se tiče uključivanja financiranja zida u konačni paket proračuna.

Protivnici zida ravnomjerno su podijeljeni oko pitanja trebaju li demokrati pristati na kompromis, ali samo oko četvrtine pristaša zida vjeruje da bi republikanci trebali napustiti svoje pokušaje suzbijanja ilegalne imigracije u korist ponovnog otvaranja vlade.

Vlada je zatvorena već treći tjedan, što je najdulji period u povijesti. Kongres će nastaviti svoj rad — i napore za ponovno otvaranje vlade — u ponedjeljak.