Osvajač Nobelove nagrade i pionir DNK lišen titula nakon što je podijelio svoje mišljenje o IQ i rasi

Jim Hoft

Ugledni znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade James Watson lišen je nekoliko počasnih titula nakon što je sugerirao da naše genetske značajke uzrokuju razlike u IQ testovima.

Watsonov laboratorij Cold Spring Harbor oduzeo mu je titule nakon njegovih komentara.

Očigledno je kako je priznavanje rasnih razlika u rezultatima IQ testova sada zabranjeno — čak i jednom od najvećih znanstvenika našeg vremena.

Watsonov laboratorij osudio je zlouporabu znanosti koja opravdava predrasude.

CNN je izvijestio:

Američki znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade, koji s kolegom otkrio građu molekule DNK, lišen je počasnih titula u laboratoriju kojeg je vodio, nakon što je ponovio rasističke komentare u dokumentarcu.

James Watson, koji je u suradnji s Francisom Crickom otkrio strukturu dvostruke uzvojnice DNK 1950-ih godina na temelju rada britanskog kemičara Rosalinda Franklina, rekao je u PBS-ovom filmu da geni uzrokuju razlike u inteligenciji između bijelih i crnih ljudi na testovima inteligencije.

90-godišnjakovi komentari označeni su “prekorljivim” u laboratoriju Cold Spring Harbor u newyorškom Long Islandu, u kojem je Watson bio direktor od 1968. do 1993. godine.

Laboratorij je rekao da “nedvosmisleno odbacuje neutemeljena i nepromišljena osobna mišpljenja koja je izrazio dr. James D. Watson”, napominjući da su izjave bile “osuđujuće [i] nepodržane od strane znanosti”.