Finci uzvraćaju udarac – Nakon višestrukih slučajeva silovanja djece, Vojnici Odina patroliraju ulicama Oulua

Emma R.

Wikipedia/Justeraren/CC BY-SA 4.0

Osvetnička skupina Vojnici Odina počela je patrolirati po ulicama i javnim mjestima u finskom gradu Ouluu kao odgovor na nekoliko slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjenih nad finskom djecom od strane migranata.

Patrola posjećuje, između ostalog, trgovačke centre u gradu, jer su oni identificirani kao mjesta gdje stranci traže žrtve za silovanje i zlostavljanje.

Inicijativa je došla ubrzo nakon što je policija upozorila stanovništvo da ne preuzima zakon u svoje ruke, izvijestio je Ålands Nyheter.

Vojnici Odina (Soldiers of Odin – SOO) je antiimigrantska skupina osnovana u finskom gradu Kemi u listopadu 2015. godine.

Skupina je osnovana kao odgovor na gotovo deseterostruko povećanje broja migranata koji dolaze u Finsku usred europske migrantske krize. Ime je dobila prema Odinu, bogu smrti i rata u nordijskoj mitologiji.

Povjerenik finske nacionalne policije, Seppo Kolehmainen, izazvao je zbunjenost kad je isprva pozdravio uspostavljanje uličnih ophodnji.

Kao odgovor, ministar unutarnjih poslove Petteri Orpo rekao je: “U Finskoj su službene osobe te koje nadziru i vode brigu o redu u društvu. To je jednostavna stvar i mi ćemo se je držati.”

Finska sigurnosno-obavještajna služba smatra skupinu uznemirujućom.

Osim Finske, podružnice skupine prisutne su u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Britaniji, Belgiji, Estoniji, Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Državama.

SOO je zanijekao sve tvrdnje da su rasistička ili neonacistička skupina u intervjuima i na svojoj javnoj Facebook stranici.