Le Pen apelira ‘Žutim prslucima’ prije EU izbora – kaže da se bitka vodi između nacionalista i globalista

Emma R.

Marine Le Pen održala je govor u Parizu pred nekoliko tisuća pristaša njezine stranke Nacionalnog okupljanja, koji su uzvikivali “Macron, ostavka!” dok je govorila.

Ona je prokazala Macrona i EU kao agente globalizacije koji s prezirom gledaju na obične ljude.

Također je rekla kako bi izbori za Europski parlament u svibnju trebali biti referendum o tome hoće li Macron ostati na dužnosti. “Ako Macron nema mudrosti vratiti se narodu raspuštanjem parlamenta, onda neka politička arbitraža dođe iz europskih izbora”, rekla je.

“Europska unija, kakva je, predstavlja prijetnju našem identitetu i našoj sigurnosti”, dodala je, istodobno hvaleći Žute prsluke kao “zdravi bunt naroda”. “Bitka je sada između nacionalista i globalista”, zaključila je.

U isto vrijeme, Macron je objavio pismo u francuskim novinama.

U pismu je pozvao na “nacionalnu debatu” o reformi, koja bi se održala tijekom iduća dva mjeseca i koja bi trebala dovesti do novog “ugovora za naciju” kojeg bi izradio do sredine travnja.

“Na taj način namjeravam, uz vašu pomoć, transformirati ljutnju u rješenja. Ako su svi agresivni prema svima, društvo se raspada”, rekao je.

Rasprava bi se trebala usredotočiti na poreze, birokraciju, zaštitu okoliša i demokratsko sudjelovanje, istaknuo je. “Niti jedno pitanje nije zabranjeno”, dodao je.

No, on se ne bi vratio ekonomskim reformama svoje vlade, a ako ljudi žele niže poreze, trebali bi primati manje socijalne pomoći.

Le Pen je tijesno izgubila od Macrona na francuskim predsjedničkim izborima 2017. Međutim, njezina stranka sad ima 24 posto potpore u usporedbi s njegovih 18 posto, navodi se u anketi Ipsosa provedenoj u prosincu.