Užasavajuća afrička tradicija peglanja grudi djevojaka u razvoju stigla do Velike Britanije

Amanda Prestigiacomo

Afrička tradicija peglanja grudi mladih djevojaka kako bi se zaustavio njihov razvoj, pogodila je Veliku Britaniju, pokazuje novo izvješće.

Takozvano “peglanje grudi” podrazumijeva pritiskanje prsa djevojčice vrućim kamenjem, kao kod glačanja, kako bi se spriječio njihov razvoj. Bolna praksa može biti učinjena bezbroj puta djetetu u razvoju, često na tjednoj osnovi, ovisno o tome koliko utječe na razvoj pojedine djevojke.

“Peglanje grudi” obično rade starije žene u obitelji djevojčice, poput njezine majke, s navodnom namjerom odvraćanja neželjene muške pažnje od djeteta i obuzdavanja prijetnje silovanja i seksualnog zlostavljanja, navodi se u izvješću Guardiana.

S masivnim priljevom migranata — često praćenog neasimilacijom — zlostavljačka praksa se pojavila “preko ribnjaka” u oko 1.000 slučajeva. Ujedinjeni narodi su kategorizirali praksu kao jednu od pet najmanje prijavljivanih spolno specifičnih globalnih zločina.

“Djelatnici zajednica u Londonu, Yorkshireu, Essexu i West Midlandsu, rekli su Guardianu o slučajevima u kojima su pred-tinejdžerske djevojčice iz dijaspora nekoliko afričkih zemalja podvrgnute bolnoj, zlostavljačkoj i krajnje beskorisnoj praksi”, navodi se u izvješću.

Neimenovana aktivistica zajednice rekla je Guardianu da je svjesna o 15-20 slučajeva peglanja grudi samo u engleskom gradu Croydonu. “To se obično radi u Velikoj Britaniji, a ne u inozemstvu, kao što je slučaj sa sakaćenjem ženskih genitalija (FGM)”, rekla je aktivistica. “Poneka to rade na tjednoj bazi ili svaka dva tjedna, ovisi o tome kako se vraća”, istaknula je.

Žena koja živi u Engleskoj prisjeća se peglanja grudi svoje kćeri “kod prvih znakova puberteta”.

“Uzela sam kamen, zagrijala ga i potom počela masirati [prsa svoje kćeri]”, rekla je mediju. “A kamen je bio malo vruć. Kad sam počela masirati, rekla je: ‘Mamice, vruće je!'”

Izvješće navodi kako je majku “ispitala policija”, ali je “puštena samo sa upozorenjem”.

Jennifer Miraj, bivša medicinska sestra u gradovima s prijavljenim slučajevima peglanja grudi, rekla je da je vidjela kako broj mladih žrtava “raste” tijekom deset godina koliko je provela na poslu.

“Brinula sam o mladoj 10-godišnjoj djevojčici s infekcijom, koja je trajala nekoliko godina zbog glačanja”, prisjetila se.

Izvješće šokantno primjećuje da policija tvrdi kako “nisu iznijeli nikakve optužbe o peglanju grudi u Velikoj Britaniji” iako su “sumnjali da se to događa”.

“Optužbe su vrlo važne”, rekao je Allen Davis iz policije. “Ljudi moraju prepoznati te prakse onakvima kakve zaista jesu — zlostavljanje djece.”

Margaret Nyuydzewira, koja je i sama žrtva peglanja grudi i zaštitnica drugih žrtava, zamolila je Britance da stave na stranu “kulturne osjetljivosti” i prepoznaju praksu kao zlostavljanje.

“Britanci su toliko uljudni u smislu kad vide nešto slično tome, misle na kulturne osjetljivosti”, rekla je Nyuydzewira. “Ali ako ta kulturološka praksa šteti djeci … svaka šteta koja je načinjena djevojčici, bilo u javnosti ili u tajnosti, ta osoba bi trebala odgovarati.”

Pročitajte cijelo izvješće ovdje.