Izvješće govori da su izraelski znanstvenici otkrili lijek protiv raka

Hank Berrien

Za sve mrzitelje Izraela, bilo bi bolje da se nadaju kako će im Izraelci oprostiti ako dobiju rak, jer ukoliko se ispostavi da je novo izvješće koje dolazi iz Izraela istinito, znanstvenici u židovskoj državi otkrili su lijek. I to ne samo lijek za određene oblike raka, već sveobuhvatni lijek za smrtonosnu bolest.

Prema Danu Aridoru, predsjedniku uprave tvrtke Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi) te izvršnom direktoru Dr. Ilan Moradu, njihovo liječenje neće zahtijevati od tijela vrijeme akulturacije prije nego što počne djelovati. Aridor je izjavio: “Vjerujemo da ćemo za godinu dana ponuditi sveobuhvatni lijek za rak. … Naš lijek protiv raka bit će učinkovit od prvog dana … i neće imati ili će imati minimalne nuspojave po znatno nižoj cijeni od većine drugih tretmana na tržištu. Naše će rješenje biti i generičko i osobno.”

Prema izvješću Jeruzalem Posta: “Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, svake godine u svijetu se dijagnosticira 18,1 milijun novih slučajeva raka. Nadalje, svaka šesta smrt na svijetu posljedica je raka, što ga čini drugim vodećim uzrokom smrti (odmah nakon kardiovaskularnih bolesti).”

Tretman se zove MuTaTo (multi-target toxin) i djeluje slično kao što antibiotici djeluju protiv bakterija. MuTaTo se temelji na SoAP tehnologiji, koja funkcionira pronalaženjem, vezivanjem i uklanjanjem bakterija uporabom bakteriofagnih proteina. Bakteriofagi su virusi koji inficiraju bakterije.

MuTaTo ubacuje DNA kod za protein u bakteriofag. Jednom unutra, protein se pojavljuje na površini faga, što ga čini očitim istraživačima koji mogu koristiti fage kako bi pronašli interakcije s drugim proteinima, DNA sekvencama i malim molekulama. Za razliku od znanstvenika koji su primili Nobelovu nagradu 2018. godine, Georgae Smitha i Gregoryja Wintera, koji su koristili prikaz faga kako bi razvili nove proteine i antitijela, Izraelci proizvode peptide, za koje Morad kaže da su bolje opremljeni za taj posao jer su manji, jeftiniji i manje teški za upravljanje.

Morad je rekao da su početni napori tvrtke uključivali pokušaj pronalaženja “pojedinačnih novih peptida za specifične vrste raka”. No, potom su se on i kolega dr. Hanan odlučili na sve ili ništa. Objasnio je da većina lijekova protiv raka napada određenu metu na ili u stanici raka, ali često izazivaju mutaciju koja čini lijek nedjelotvornim. Ali MuTaTo, kao što ističe Jerusalem Post, koristi “kombinaciju nekoliko peptida koji ciljaju rak za svaku stanicu raka u isto vrijeme, u kombinaciji s jakim peptidnim toksinom koji bi specifično ubio stanice raka.”

Morad je rekao da je tehnika tvrtke “osigurala da mutacije neće utjecati na tretman; stanice raka mogu mutirati na takav način da ciljani receptori bivaju odbačeni od raka … Vjerojatnost višestrukih mutacija koje bi istodobno modificirale sve ciljane receptore dramatično se smanjuje s brojem korištenih ciljeva. Umjesto da napadamo receptore jedan po jedan, mi napadamo po tri receptora u isto vrijeme — čak ni rak ne može mutirati tri receptora u isto vrijeme.”

Morad je rekao da MuTaTu, zbog toga što napada više meta, uništava ciljane proteine na stanici raka. Morad je također rekao da zbog toga što su peptidni dijelovi MuTaTu sitni i fleksibilni, oni mogu penetrirati u područja kojima drugi lijekovi ne mogu pristupiti. Istaknuo je: “To bi trebalo učiniti cijelu molekulu neimunogenom u većini slučajeva i omogućiti ponovnu primjenu lijeka.”

Morad je rekao da bi liječenje moglo smanjiti nuspojave, koje se često javljaju jer tretmani raka ili povezuju pogrešne ili dodatne mete ili prave mete na zdravim stanicama. Aridor je zaključio: “Naši rezultati su dosljedni i ponovljivi.”