Bijeli južnoafrički farmeri bježe iz zemlje nakon što su čelnici vlade najavili konfiskaciju zemljišta

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Lauren Southern

Rekordni broj farma našlo se na tržištu nekretnina u Južnoj Africi, dok se bijeli farmeri očajnički pokušavaju riješiti svoje zemlje i napustiti zemlju prije nego što vlada konfiscira njihove poljoprivredne površine.

Prema izvješću u Sunday Expressu, Afrički nacionalni kongres (ANC) — stranka na vlasti u Južnoj Africi — prošlog tjedna je sugerirao da razmatra oduzimanje poljoprivrednog zemljišta bijelim farmerima bez kompenzacije. Na sastanku o “reformi vlasništva nad zemljom”, nekoliko državnih dužnosnika tvrdilo je da je došlo vrijeme za “eksproprijaciju” zemlje od bijelih farmera kao naknada za Apartheid.

Predsjednik ANC-a, Gwede Mantashe, “izazvao je paniku” kada se složio s aktivistima za reparacije, govoreći mnoštvu da niti jednom bijelom vlasniku zemlje ne bi smjelo biti dopušteno posjedovati više od 25.000 hektara.

“Ne biste trebali posjedovati više od 25.000 hektara zemljišta”, rekao je Mantashe. “Dakle, ukoliko posjedujete više to bi trebalo uzeti bez naknade.”

Južnoafrikanci — crni i bijeli — nisu oduševljeni idejom, budući da bi prisvajanje i ponovna podjela zemlje ozbiljno naštetila južnoafričkoj poljoprivrednoj industriji, uništila poslove i prilike kako crnim tako i bijelim radnicima. Ostali, poznavatelji povijesti — osobito onoga što se desilo nakon što je vlada ugrabila zemlju od bijelih farmera u susjednom Zimbabweu — govore da su prestravljeni jer vlada nema pravog plana za njezino oduzimanje i mogla bi poslati zemlju u ekonomsku propast.

To, međutim, nije zaustavilo retoriku. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa navodno radi na planu koji će prepraviti ustav kako bi dozvolio oduzimanje zemljišta pod pritiskom krajnje ljevice unutar vlastite zemlje. Ljevica konkurira ANC-u na predstojećim izborima govoreći svojim glasačima kako će konfiscirati zemlju bez odobrenja.

“Mi ne zagovaramo bijeli genocid. Ali zemlja pripada nama. Učinit ćemo sve da je vratimo”, rekao je jedan krajnje-ljevičarski vođa tijekom prošlotjednog sastanka.

Bijeli farmeri ne čekaju skršenih ruku da saznaju tko će odnijeti pobjedu u trci za oduzimanje njihove zemlje: oni odlaze. Na stotine farmi je sada stavljeno na prodaju u Južnoj Africi, dok farmeri odlaze u Australiju i ostale zemlje gdje poljoprivrednog zemljišta ima u izobilju, a imigracijski zahtjevi su blagi.