Funkcionira: Salvinijeva politika granične kontrole smanjila dolaske migranta za 95 posto

Emma R.v

Screenshot: YouTube/Rai

Pod migracijskom politikom talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, dolasci migranata u Italiju tijekom siječnja 2019. pali su za oko 95 posto u odnosu na siječanj 2018. godine.

Službeni podaci pokazuju da je u siječnju 2018. u Italiju pristiglo 3.176 ilegalnih imigranata pod vodstvom Demokratske stranke koja je Talijanima rekla da aktivno radi na smanjenju broja iskrcavanja i da je smanjila broj u odnosu na 2017. godinu.

Veliki dio zasluga za smanjenje broja nezakonitih dolaska migranata počiva na Salvinijevoj politici koja je prošle godine obavijestila nevladine udruge koje organiziraju prijevoz migranata, nešto što mnogi nazivaju “taksi službom”, da pristajanje njihovih brodova neće biti dobrodošlo u talijanskim lukama.

“Po prvi put, vraćanja su veća od dolazaka”, rekao je Salvini povodom objavljivanja statistike. Nakon zatvaranja luka, Salvini i talijanska vlada fokusirali su se na povećanje deportacija i, kao rezultat toga, vidjeli više deportacija radikalnih islamista od bilo koje europske zemlje u 2018. godini.

Dok je broj migranata značajno smanjen na Mediteranu kao i na kopnenoj granici sa Slovenijom, nevladina organizacija Sea Watch nastavila je s pokušajima pristajanja u Italiji, a njihov brod Sea Watch-2 trenutačno se nalazi ispred Sirakuze sa 47 migranata na brodu.

Prošli tjedan, Salvini je naredio talijanskim vlastima da istraže brod i nevladinu organizaciju te je zatražio od nizozemske vlade da preuzme migrante zbog činjenice da brod plovi pod nizozemskom zastavom.