Talijanska tajna služba: Krijumčari ljudima možda organiziraju masovna utapljanja kako bi pridobili zapadno suosjećanje

Emma R.

Prema talijanskim novinama Il Giornale, talijanske tajne službe upozoravaju da postoji mogućnost da krijumčari ljudima namjerno uzrokuju katastrofe na moru kako bi stekli simpatije Zapada i nastavili s protokom migranata.

Takva mogućnost mogla bi uzrokovati ponavljanje velikih humanitarnih katastrofa poput brodoloma u kojem je poginulo 700 migranata 18. travnja 2015. godine i koji je doveo do Operacije Sophia te izljeva podrške brodovima nevladinih organizacija koji su prevozili migrante preko Sredozemnog mora.

Prema nekima od rijetkih migranata koji su preživjeli incident, krijumčari su prisilili migrante na isplovljavanje usprkos saznanjima o olujnom vremenu, zbog čega su neki špekulirali da su krijumčari priželjkivali ili čak namjerno izazvali katastrofu.

Brod je naposljetku potonuo, povukavši za sobom većinu migranata, nakon sudara s portugalskim kontejnerskim brodom King Jacob.

Talijanska publikacija također je u posljednjih nekoliko dana otkrila nedosljednosti organizacije “Alarm Phone”, koja djeluje kao vruća linija za brodove u nevolji na Mediteranu, navodeći da je nevladina organizacija tvrdila da je brod propuštao vodu dok su drugi dokazi pokazali da brod nije bio u opasnosti od potonuća.

Također se navodi da je čovjek koji je upravljao brodom, spašenim prošle nedjelje, bio osumnjičeni krijumčar ljudima, ali je nevladina organizacija demantirala bilo kakvu suradnju s trgovcima ljudima.

To nije bio prvi slučaj optuživanja nevladine organizacije za spašavanje migranata zbog suradnje s krijumčarima ljudi. Talijanski tužitelji su također navodili suradnju između dviju skupina, a u jednom slučaju su čak iznijeli dokaze u javnost.