Virginija razmatra legalizaciju pobačaja sve do 40. tjedna trudnoće

Grace Carr

Savezna država Virginija razmatra prijedlog zakona koji bi dopustio ženama da pobace svoje nerođeno dijete sve do trenutka rođenja bebe.

Demokratska delegatkinja Kathy Tran predstavila je HB2491 ili Zakon o opozivu, koji nastoji ukinuti sadašnja državna ograničenja na pobačaje u kasnim terminima. Ako se usvoji, mjera će ukloniti zahtjev države da se pobačaj u drugom i trećem tromjesečju obavlja samo radi očuvanja zdravlja ili života žene. Žena koja bi željela pobaciti, prema predloženom zakonu, više ne bi trebala obaviti ultrazvuk prije pobačaja.

Trenutačno, tri liječnika moraju zaključiti da je pobačaj u trećem tromjesečju nužan za očuvanje zdravlja i života žene. Ti zahtjevi su uklonjeni u okviru predloženog zakona, koji također uklanja mandat države da se pobačaj u drugom i trećem tromjesečju obavlja u bolnicama.

“Treće tromjesečje traje sve do 40. tjedna”, navodi Tran prema izvješću Republican Standarda. Zakon bi dozvolio liječnicima da obavljaju pobačaj u trenucima dilatacije, koja najavljuje porođaj.

Prijedlog je doživio prvo predstavljanje u ponedjeljak i dobio je potporu guvernera Virginije Ralpha Northama, kao i brojnih demokratskih zastupnika, navodi Standard.

“Ovaj zakon donosi pobačaj, gotovo na zahtjev, sve do trenutka rođenja”, izjavila je predsjednica Obiteljske zaklade Victoria Cobb, osuđujući prijedlog, izvijestio je Standard. Misija skupine je “osnažiti obitelji u Virginiji primjenjivanjem biblijskog svjetonazora i osnivačkih načela u kulturi i javnoj politici”, piše na njihovoj web stranici.

Prijedlog je uslijedio nakon što je 22. siječnja New York usvojio zakon kojim se proširuje pristup pobačaju i kodificira žensko pravo na pobačaj prema državnom zakonu. Guverner Andrew Cuomo potpisao je Zakon o reproduktivnom zdravlju, uklanjajući tako pobačaj iz državnog kaznenog zakona i dozvoljavajući ženama da pobace nakon 24 tjedna trudnoće u slučajevima kad “postoji odsutnost održivosti fetusa ili u bilo koje vrijeme kada je potrebno zaštititi pacijentov život ili zdravlje”, prema zakonu.

Više medicinske sestre, liječnički asistenti i kvalificirani zdravstveni djelatnici mogu pružiti uslugu pobačaja prema novom zakonu države New York.

Sedamdeset i pet posto Amerikanaca podržava značajna ograničenja na pobačaj i drže mišljenje da pobačaj ne bi smio biti legalan nakon 3 mjeseca trudnoće, navodi se u Marist anketi od 15. siječnja. Gotovo 60 posto Amerikanaca podupire zabranu pobačaja nakon 20. tjedna, osim u slučajevima spašavanja majčinog života, navodi se u anketi.