WALSH: 5 najsmješnijih i najluđih stvari u ‘Green New Deal’ prijedlogu Ocasio-Cortez

Matt Walsh

Secular Talk via YouTube

Alexandria Ocasio-Cortez napokon je objavila svoj čuveni “Green New Deal” prijedlog. Plan — ako ga možete takvim nazvati — znači potpuno preokretanje i preoblikovanje naše ekonomije uz istodobnu eliminaciju svih emisija ugljika. A ona i misli sve emisije ugljika.

Ne mogu ponuditi detaljnu analizu ovog prijedloga. Sam prijedlog je u nekim dijelovima nejasan, u drugim dijelovima sumanut, a u svim dijelovima nevjerojatno djetinjast, stoga je nemoguće ozbiljno se upustiti u rasprave o njegovim idejama. Podsjeća na nešto što je četverogodišnjak u Sovjetskoj Rusiji možda odsanjao. Sve što mogu učiniti, sve što trebam učiniti jest reći vam što točno piše u njemu. Uskoro ćete shvatiti zašto iscrpno pobijanje nije potrebno.

Evo pet najupadljivijih stavki:

-“Nadogradite ili zamijenite svaku zgradu u SAD-u najmodernijom energetskom učinkovitošću.”

Da, svaku zgradu. Postoji više od 5 milijuna komercijalnih zgrada u Sjedinjenim Državama. Dodajte tome otprilike 127 milijuna kućanstava, što ne uključuje sve one škole i crkve i bolnice, i imate projekt koji bi koštao trilijune dolara i trajao desetljećima, minimalno. A tek smo započeli.

-“Potpuni remont prijevoza masivnim širenjem proizvodnje električnih vozila, gradnjom stanica za punjenje električnih vozila, izgradnjom sustava brzih željeznica u razmjerima u kojima bi zračni promet prestao biti nužnost, stvaranjem pristupačnog javnog prijevoza dostupnog svima s ciljem zamjene svakog vozila s motorom na unutarnje izgaranje.”

Ako gradimo dovoljno željezničkih pruga za vlakove velikih brzina kako bismo učinili zračni promet nepotrebnim, također bismo primarno trebali graditi taj mitski željeznički sustav preko oceana. Kaliforniju i Japan dijeli oko pet tisuća milja. Ta željeznica bi se trebala protezati preko cijelog Pacifika, koji je u prosjeku dubok 4.000 metara.

-“Posao s plaćom dovoljnom za život obitelji, roditeljski i medicinski dopust, godišnji odmori i sigurnost umirovljenja za svakog Amerikanca,”

U zemlji se trenutačno nalazi oko 325 milijuna ljudi, ne računajući ilegalne strance (kojima bi, pretpostavljam, AOC također priuštila ovo pravo). Odakle dolaze ti poslovi? Tko ih pruža? Što ako ljudi ne žele raditi?

Cortez zapravo ima odgovor na posljednje pitanje. Ona navodi da će “ekonomska sigurnost” biti pružena svima koji “ne mogu ili ne žele raditi”. Dakle, poslovi će se ubrati s čarobnog stabla poslova i dati svakome tko ih želi. Ako ga ne želite, poslat će vas na čarobno stablo ekonomske sigurnosti gdje vas čeka neograničena količina novca. Nešto mi govori da će stablo ekonomske sigurnosti biti popularnije od stabla poslova.

-“Sadnja mnogo drveća.”

To je stvarna rečenica u dokumentu. To je barem praktično, za razliku od ostalih stvari na popisu. Ali je također toliko nejasno da je beskorisno.

-Ukinuti krave.

Zapravo, “prdeće krave” specifično. Tako je, fraza “prdeće krave” doslovno se pojavljuje u ovom ozbiljnom prijedlogu koji je napisala kongresnica Sjedinjenih Država. Evo punog konteksta: “Postavili smo cilj dolaska na neto-nulu, umjesto na nulu emisija, u 10 godina jer nismo sigurnu hoćemo li se moći u potpunosti tako brzo riješiti prdećih krava i zrakoplova.”

To implicira da je cilj riješiti se krava s plinovima, ali to možda neće biti moguće u sljedećih deset godina. To je ujedno i najrazumniji ustupak koji Cortez navodi. Ali, dugoročno, što će biti s prdećim kravama? Hoće li biti poslane na otok prdećih goveda? Hoće li biti lansirane u svemir? I kako ćemo nadoknaditi sve izgubljeno meso i mlijeko o kojima ovise mnogi Amerikanci? Ima li Cortez planove za genetski inženjering krava koje ne puštaju plinove? Te pojedinosti nisu navedene.

I kako će platiti sve ovo? Ona daje malo pojedinosti, osim što priznaje da “čak i kad bi se svi milijarderi i kompanije dogovorili i bili voljni uložiti sva sredstva koja su im na raspolaganju u ovu investiciju, ukupna vrijednost investicija ne bi bila dovoljna.”

Vidite, konfiskacija sveg bogatstva u zemlji je samo početak. Potom ćemo ubiti sve krave. Zatim srušiti sve zgrade. I naposljetku, kad će svi biti siromašni, izgladnjeli i bez domova, možda ćemo shvatiti kako dalje. Besprijekoran plan, morate se složiti.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.