‘Green New Deal’ Ocasio-Cortez je čak luđi nego ste mislili

Emily Zanotti

Screenshot: PBS Video

Kongresna “progresivna” koalicija koja uključuje zastupnicu Alexandriju Ocasio-Cortez (D-NY) objavila je svoj “Green New Deal” u četvrtak ujutro i… zbilja je nešto.

Zakon zahtijeva potpuni remont energetskog sustava zemlje s ciljem “stvaranja milijuna ‘dobrih, visoko plaćenih poslova’ u nastojanju smanjenja netto emisije stakleničkih plinova nacije na nulu”, prema The Hill, a započinje prilično predvidljivo, s obzirom na prethodne izjave Ocasio-Cortez koje “reklamiraju” apokaliptične posljedice “klimatskih promjena”.

Zakon poziva na desetogodišnju “nacionalnu mobilizaciju” prema klimatski neutralnoj zemlji, projektu koji uključuje takve opće ciljeve poput “električne mreže koja je 100-postotno pogonjena obnovljivom energijom, ažuriranjem ‘pametnih’ energetskih mreža i povećanjem energetske učinkovitosti zgrada.”

Ali potom postaje uvrnuto.

Cjelokupni “Green New Deal” pomalo podsjeća na socijalistički popis želja, s pozivima od nacionaliziranog sustava brzih željeznica do gotovo potpunog obnavljanja svake zgrade koja se trenutačno nalazi u Sjedinjenim Državama. Evo nekoliko najuzbudljivijih točki iz opsežnog plana za preoblikovanje energetske budućnosti zemlje.

Potpuna eliminacija potrošnje svih fosilnih goriva, uključujući prirodni plin, unutar sljedećih deset godina. To uključuje punu eliminaciju motornih vozila koja se oslanjaju na fosilna goriva, uključujući bilo koje vozilo s unutarnjim izgaranjem, bilo da se radi o automobilu, kamionu, brodu ili zrakoplovu. Nije sasvim jasno da li Ocasio-Cortez i njezini kolege shvaćaju da električni automobili također rade na fosilna goriva (bez obzira na to, Green New Deal zahtijeva da sva parkirališta imaju stanice za punjenje električnih vozila).

Potpuna eliminacija nuklearne energije, iako je nuklearna energije naširoko priznata kao najučinkovitiji i široko dostupan alternativni izvor energije. Oni ne znaju kako to učiniti, ali oni svejedno to planiraju učiniti: “Nije jasno hoćemo li biti u mogućnosti povući iz upotrebe sve nuklearne elektrane u roku od 10 godina, ali plan nalaže tranziciju s nuklearnog i svih fosilnih goriva što prije moguće.”

Rekonstrukcija ili obnavljanje gotovo svake zgrade u Americi. Vaš dom, poslovna zgrada, škola ili maloprodajno mjesto neće više biti sigurno od velike ruke vlade. Svaka zgrada, pod Green New Deal-om, morat će se uskladiti sa specifičnim standardima energetske učinkovitosti, što će zahtijevati ništa manje od potpunog remonta njihovih sustava grijanja i hlađenja. Ako se to ne može učiniti, srušite i počnite iznova.

Inače, u Sjedinjenim Državama postoji više od 150 milijuna pojedinačnih građevinskih struktura.

Potpuna eliminacija putovanja zrakoplovom. O, da. Planirate li putovanje u sljedećih deset godina? Nadam se da volite putovanja vlakom, jer “Green New Deal” želi investirati milijune u izgradnju infrastrukture potrebne za pokrivanje zemlje “brzom željeznicom”, što bi trebalo zračni promet učiniti nepotrebnim. Osim međunarodnog zračnog prometa. Ali se zapravo još uvijek nisu stigli pozabaviti tim dijelom.

Onako usput, zračni promet Amerikancima osigurava oko 700.000 radnih mjesta.

A onda, tu je i kravlji prdež. Alexandria Ocasio-Cortez i njezina kohorta radije bi potpuno eliminirale konzumaciju mesa i zagovarale potpuno izumiranje stoke koja prdi metan, ali kao što su naveli u “često postavljena pitanja”, mogućnost zabrane konzumacije mesa je jednostavno prebolna i vjerojatno nemoguća (čak i ako “nemogućnost” ne utječe na bilo koji od njihovih drugih prijedloga).

Umjesto toga, tim se odlučio za neodređeni “remont” “poljoprivrede”. Ali onaj koji uključuje regulaciju kravljih prdeža.

Također, planiraju saditi drveće. Ne postoji stvarni “plan” za ovo. Samo planiraju saditi drveće. Negdje. Za neke ljude. U jednom trenutku. Sve što piše je “saditi mnogo drveća”.

Ne, stvarno.

Nadalje, “Green New Deal” skreće od “zelenog” u, paaa, crveno. U “dopunskom” dijelu predloženog zakonodavstva uključeno je pregršt u potpunosti socijalističkih programa, uključujući:

  • Obuka za posao i obrazovanje za sve
  • “Izravna ulaganja u siromašne i deindustrijalizirane zajednice” koje bi neizbježno osjetile bol zbog eliminacije industrije kao što su ugljen i prirodni plin
  • Cijeli komplet sindikalnih poslova (“Green New Deal” ne predlaže poslove koji nisu sindikalizirani, ne osiguravaju “poštenu plaću” ili ne uključuju zapošljavanje stranih radnika)
  • Zajamčeni posao s “plaćama dovoljnim za prehranjivanje obitelji” za sve Amerikance, osobito one “nesposobne” i, još važnije, za one koji “ne žele” raditi.
  • “Sigurno, pristupačno i adekvatno stanovanje” za svakog Amerikanca
  • I, povrh svega, “visokokvalitetna zdravstvena zaštita, stanovanje, ekonomska sigurnost i čisti zrak, čista voda, zdrava hrana i priroda za sve”

Nacrt zakona ne spominje raspodjelu osobnih jednoroga na nacionalnoj razini, ali možemo pretpostaviti da je to uključeno jer ne postoji gotovo ništa što ovaj zakon ne daje besplatno — i bez odgovornosti — svima 300 milijuna-plus Amerikanaca (i koga god “progresivni članovi partije” žele još uključiti).

“Green New Deal” daje samo oskudne pojedinosti o tome kako progresivci namjeravaju platiti ovaj potpuni remont američkih energetskih i financijskih sustava, samo nejasnu aluziju na “milijardere”, koje će najprije pitati, a zatim prisiliti na jamstvo cjelokupnog programa. Ali to neće biti dovoljno: “čak i kad bi se svi milijarderi i kompanije dogovorili i bili voljni uložiti sva sredstva koja su im na raspolaganju u ovu investiciju, ukupna vrijednost investicija ne bi bila dovoljna.”

Ocasio-Cortez spominje da će masivni program biti plaćeni “na isti način kao New Deal, spašavanje banaka 2008. i prošireno kvantitativno propuštanje”, ali to su sve opterećenja koje vlada teškom mukom otplaćuje. “New Deal” zahtijevao je potpunu tranziciju na totalni rat i punu američku industrijalizaciju.

Sve što znaju je da će jednog dana Green New Deal sam sebe isplatiti i možda ostvariti dobit.

Nažalost za Ocasio-Cortez — i možda za našu dugoročnu zabavu — Green New Deal možda nikada neće vidjeti svjetlo dana. Iako je zastupnica Nancy Pelosi (D-CA) osnovala odbor za klimatske promjene u novom sastavu Kongresa, Alexandria Ocasio-Cortez nije zamoljena da mu se pridruži.