Migrantima zabranjeni posjeti finskim školama i vrtićima nakon višestrukih slučajeva silovanja djece

Emma R.

Finska općina Oulu objavila je da migrantima više nije dopušteno posjećivati škole i vrtiće.

Razlog tome je što su se roditelji žalili na takozvane integracijske posjete i bili zabrinuti zbog svoje djece nakon nedavnog vala silovanja mladih djevojčica.

Prema finskoj policiji, navodni počinitelji su muški migranti koji su u zemlju pristigli posljednjih godina, a većina žrtava su djevojčice mlađe od 15 godina.

Jedno od mjesta koje su mediji istaknuli u vezi silovanja je općina Oulu u Sjevernoj Ostrobothniji. U Ouluu, policija istražuje najmanje deset migranata zbog ozbiljnih seksualnih prijestupa počinjenih protiv djevojčica od kojih je najmlađa imala samo deset godina.

Kao rezultat toga, roditelji su se žalili i izrazili zabrinutost na koji način općina može dopustiti nastavak integracijskog projekta ESIKOTO.

ESIKOTO je eksperiment integracije u kojem migranti posjećuju škole i vrtiće kako bi naučili više o društvu kroz lekcije i studijske grupe. Također treba promicati multikulturalnost.

Međutim, sada općinstvo rukovodstvo odlučuje uslišiti zahtjev roditelja i okončati projekt integracije.

Mika Penttilä, koji je odgovoran za obrazovanje i kulturu općine, potvrđuje da su zajedno s organizatorima projekta odlučili da više neće biti posjeta.

Nedavno su medijska izvješća o seksualnim prijestupima pokazala i novu statistiku kriminala u općini Oulu. Arto Karnaranta, zamjenik načelnika policije, objasnio je da se broj seksualnih prijestupa u samo jednoj godini — između 2017. i 2018. — povećao za 20 posto.