WILLIAMS: Je li stvarnost proizvoljna?

Walter E. Williams

Recimo da se proglasim kraljem. Da li bi to zahtijevalo od vas da mi se obraćate kao “Vaše Veličanstvo?” Vi biste rekli: “Williams, to je ludilo! Ne možeš dokazati takvu besmislicu.” U krivu ste. To je dokazano mojom izjavom. To se ne razlikuje od osobe rođene s XY kromosomima koja izjavljuje da je žena. XY sustav određivanja spola je sustav određivanja spola koji se nalazi kod ljudi i kod većine ostalih sisavaca. Ženke u pravilu imaju dva istovrsna kromosoma (XX) i nazivaju se homogametnim spolom. Muški u pravilu imaju dvije različite vrste spolnom kromosoma (XY) i nazivaju se heterogametnim spolom.

Vlade počinju ignorirati biologiju i dopuštaju ljudima da svoj spol određuju po volji. Spol se može promijeniti na rodnom listu, putovnici, kartici socijalne sigurnosti i vozačkoj dozvoli. U New Yorku, namjerno ili ponavljano odbijanje korištenja željenog imena, zamjenice ili titule osobe, predstavlja kršenje Zakona o ljudskim pravima New York Cityja. Ako osoba koja je rođena s XY kromosomima tvrdi da je žena, onda se opetovano obraćanje toj osobi imenom na njezinom rodnom listu, odnašanje prema toj osobi kao prema “njemu” ili nazivanje “gospodinom”, krši zakon i podvrgava prekršitelja teškim kaznama. Zakon zahtijeva potvrdu da je spol proizvoljan, a ne biološki određen.

Podržavaju li oni zagovaratelji proizvoljnosti spola također i proizvoljnu dob? Moj rodni list pokazuje 1936. kao godinu mog rođenja. Dobne granice isključuju me iz mnogih poslova, poput policajca, člana hitne službe i vatrogasca. Ako netko može promijeniti spol na rodnom listu prema onome kako se osjeća, zašto ne bi mogao promijeniti i svoju dob? Mislim da ću zatražiti promjenu svoje godine rođenja na 1972.

Ovogodišnji Super Bowl je ušao u povijest. Po prvi put, dva su plesača vježbala s skupinom cheerleadersica — u ovom slučaju, s ekipom Los Angeles Ramsa. Muškarci koji dijele teren sa ženskim skupinama nisu novost. Nekad su pomagali ženama s akrobacijama. Ali Quinton Peron i Napoleon Jinnies plesali su sa ženskim cheerleadersicama i izvodili iste pokrete. Lijepo je vidjeti kako padaju cheerleaderske barijere, ali postoji još jedan oblik neobuzdane diskriminacije cheerleadersica na koji valja obratiti pažnju. Mislim da nikad nisam vidio popunjenu, stariju žensku cheerleadersicu u bilo kojem profesionalnom sportskom timu. Većina izgleda mlađa od 30 godina i ne izgleda teže od 55 kilograma.

Postoje i drugi oblici diskriminacije u sportu. Postoji razumna argumentacija koja se može napraviti za segregiranje spolova u američkom nogometu, boksu, košarci i hokeju na ledu. Muškarcu su u pravilu snažniji i veći od žena, tako da bi integracija žena u sportove poput američkog nogometa, boksa, košarke i hokeja na ledu dovela do nerazmjernih ozljeda i moguće smrti žena. Ali što je sa sportovima u kojima nema kontakta, poput tenisa, kuglanja, biljara i plivanja? Zašto bi trebale postojati muške ekipe i ženske ekipe? Zašto feministi ne prosvjeduju protiv ovakve vrste segregacije u sportu? Uostalom, feministi su ignorirali ogromne razlike u snazi, agresivnosti i kompetitivnosti između muškaraca i žena u njihovim zahtjevima da se žene rasporede u vojne borbene jedinice.

Odbijanje priznavanja kromosomskih razlika i davanje ljudima pravo biranja svog spola može otvoriti dosad neviđene mogućnosti. Na primjer, muški rekord na 100 metara iznosi 9,58 sekundi. Ženski rekord je 10,49 sekundi. Što ako muški sprinter, koji ima sposobnost trčanja 10 sekundi, zatraži ženstvenost, trči u ženskoj utrci i osvoji zlato? Niži kriteriji za postizanje slave postoje i u ženskoj košarci. Trebalo bi samo nekoliko visokih muškaraca koji tvrde da su žene za dominaciju u igri.

Pretpostavimo da je koledž poštovao pravo učenika da se oslobode biološkog determinizma i dopustio onima s XY kromosomima da igraju u timovima koji su ranije označeni kao XX timovi. Što ako “neprosvijetljena” ženska košarkaška ekipa odbije igrati protiv momčadi s početnom petorkom koa se sastoji od dvometraških, stokilaških XY-a? NCAA bi trebao imati pravilo u kojem se navodi da odbijanje igranja protiv miješano-kromosomskog tima dovodi do predaje utakmice. To nije ništa različitije od bijele momčadi koja odbija igra protiv druge samo zato što ova ima crne igrače.

Walter E. Williams je američki ekonomist, komentator i akademik. Profesor je ekonomije na Sveučilištu George Mason, kao i kolumnist i autor poznat po svojim klasičnim liberalnim i libertarijansko konzervativnim pogledima.