Savjetnik Ocasio-Cortez postao viralan zbog onoga što je rekao Tuckeru Carlsonu – ali bio je u krivu

Peter J. Hasson

Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Tonight

Demokratska zastupnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez i ljevičarska skupina Media Matters udružili su se kako bi progurali netočnu tvrdnju jednog od njenih savjetnika za politiku što se tiče sadržaja dokumenta koji se odnose na Green New Deal prijedlog.

Robert Hockett, profesor prava s Cornella, koji je savjetovao Ocasio-Cortez na njezinom Green New Deal-u, tvrdio je emisiji “Tucker Carlson Tonight” na Fox News da njezin prijedlog nije sadržavao ekonomsku zaštitu onih koji “ne žele raditi” i tvrdio da je da fraza potekla iz “lažnog dokumenta”.

“Zašto bismo ikad platili ljudima koji, citiram, ‘ne žele raditi’?”, upitao je Carlson.

“Ja, mi, mi nikad ne bismo, zar ne? A AOC nije nikada rekla nešto slično, zar ne? Mislim da govorite o nekakvoj vrsti dokumenta koji su neki, mislim na neki lažni dokument koji je netko osim nas proširio”, odgovorio je Hockett, netočno.

“Oh, mislio sam da je to došlo izravno od nje, da je to došlo iz iz njezinog ureda, koliko sam razumio”, odgovorio je Carlson.

“Ne, ne. Ona je to zapravo tweetala kako bi mu se nasmijala. Ako pogledate njezine posljednje tweetove, čini se kako su to neki republikanci stavili tamo”, inzistirao je Hockett.

Međutim, istina je da je ured Ocasio-Cortez je objavio “Green New Deal FAQ” (često postavljena pitanja – op. a.), u kojem se navodi da “garantira ekonomsku sigurnost svima koji ne mogu ili ne žele raditi”, suprotno Hockettovim tvrdnjama. Njezin ured je kasnije izbrisao FAQ.

Saikat Chakrabarti, šef osoblja Ocasio-Cortez, rekao je u seriji tweetova u subotu da je FAQ objavljen greškom. On nije odgovarao zakonodavnom tekstu o aspektima kao što su socijalna pomoć i nuklearna energija.

“Rani nacrt FAQ-a, koji je očigledno bio nedovršen i koji ne predstavlja rezoluciju GND, greškom je objavljena web stranici”, tweetao je Chakrabarti. “Ali ono što je u rezoluciji je GND.”

Hockett se očito pozivao na tweet Ocasio-Cortez koji je razotkrio lažne screenshotove prijedloga Green New Deal, koji su napominjali da od muškaraca zahtijevaju uriniranje u bokale za mlijeko. Lažna slika nije uključivala jezik koji se odnosi na one koji “ne žele raditi.”

Andrew Lawrence, istraživač lijeve aktivističke skupine Media Matter, tweetao je isječak Hockettovog netočnog odgovora od petka navečer, ali je tvrdio da je Hockett zapravo razotkrio “sve laži konzervativnih medija izravno u [Carlsonovo] lice”. Ocasio-Cortez retweetala je Lawrenceov tweet svojim gotovo 3 milijuna sljedbenika, omogućivši tako da obmanjujući video postane viralan.

Hockett je priznao da je bio u krivu u mailu koji je u subotu poslao Daily Calleru.

“Čini se da se jučer raspravljalo o više nego jednom dokumentu, od kojih sam čuo s nekom definitivnošću prošle večeri nakon dugog dana pojavljivanja u medijima — naime, onog koji kongresnica navodi u svom tweetu”, napisao je. “Žao mi je što smo jednu minutu nesvjesno završili govoreći o dva različita dokumenta tijekom našeg dužeg i inače ‘na-istoj-strani’ razgovora sinoć.”

Ni Mediam Matter ni ured Ocasio-Cortez nisu vratili zahtjeve za komentare do vremena objave članka.