Novi napad na Karla Marxa – grob u Londonu ‘oštećen’ u napadu čekićem

Emma R.

Spomenik Ocu komunizma — Karlu Marxu — našao se metom napada čekićem u Londonu i “više nikada neće biti isti”, izjavila je dobrotvorna udruga.

Mramorna ploča na groblju Highgate koja nosi Marxovo ime, uz njegovu ženu i unuku, oštećena je tupim instrumentom za koji se pretpostavlja da je bio čekić.

Trust prijatelja groblja Highgate, koji upravlja grobljem u sjevernom Londonu, rekao je da je spomenik oštećen u onome što izgleda kao “namjerni napad na sjećanje samog Karla Marxa”.

Ian Dungavell, izvršni direktor trusta, rekao je: “Njegovo ime je izdvojeno, iako napadač nije bio osobito koordiniran.”

Namjerni i kontinuirani napadi” na spomenik koji se nalazi na popisu I. kategorije, što ga stavlja u rang s najvažnijim zgradama u zemlji, bio je “vrlo uznemirujući”, rekao je. “On nikada neće biti isti i nosit će te ožiljke u budućnosti.”

Spomenik je u vlasništvu Marx Grave Trusta, koju predstavlja Marxova memorijalna knjižnica u Clerkenwellu i koja će donositi bilo kakve odluke o budućim popravcima, rekao je Dungavell.

Dodao je da I. kategorija spomenika znači “ne žurite s radom.”

“Tražit ćemo savjet stručnjaka.”

Glasnogovornik policije je rekao: “Policija je pozvana kako bi svjedočila o kaznenoj šteti na spomeniku na groblju Highgate, N6. Nije bilo uhićenja. Početne istrage su završene i u ovoj fazi istraga je završena. Ako se pojave bilo kakve dodatne informacije, bit će istražene u skladu s tim.”