‘Epidemija’ napada noževima u Londonu stavlja ga ispred New Yorka ‘po prvi puta u modernoj povijesti’ što se tiče ubojstava

Prema Times-u, London je u veljači imao po “prvi puta u modernoj povijesti” više ubojstava od New Yorka.

Londonskih 15 ubojstva nadmašilo je 14 ubojstva u New Yorku taj mjesec. Sličan trend pojavljuje se i u ožujku, kako konačni podaci stižu, u kojem je London ponovno ispred New Yorka sa 22 ubojstva naprama 21.

Prema istraživanjima Erica Monkkonena s Kalifornijskog sveučilišta, stopa ubojstava u Londonu je bila dvostruko ili višestruko manja nego u New Yorku gotovo više od 200 godina, sve do početka 2018. godine.

Zakoni o oružju u Londonu su među najstrožima u zemlji, ali glavni razlog ovog novonastalog kriminalnog vala je velik porast zločina počinjenim nožem. Samo prošle godine 80 ljudi je ubijeno nožem, a ovogodišnja brojka od 29 takvih ubojstva pokazuje da će, ukoliko se zločini nastave ovim ritmom, prošlogodišnja brojka biti nadmašena. Zastupnica laburista Sarah Jones nazvala je ovaj londonski val zločina “epidemijom”.

Metropolitanska policijska povjerenica Cressida Dick izjavila je za BBC: “Maknuli samo na tisuće i tisuće noževa sa ulica Londona. Zaustavljamo i pretražujemo ljude na inteligentan način i to samo one za koje znamo da su u prošlosti nosili noževe.”

Iako je gradonačelnik Londona Sadiq Khan nedavno ponovno uveo “zaustavi i pretraži” tehniku kako bi se borio protiv vala kriminala, postupci su se značajno promijenili nakon što su kritičari napali prethodnu politiku zbog pojave “nacionalne kontroverze i lokalnih napetosti” iz razloga što se “crnci, azijati i pripadnici etničkih manjina” nesrazmjerno pretražuju, navodi Independent.

Promjena te politike navodno je povezana s nedavnim povećanjem nasilnog kriminala u Londonu:

Na konferenciji šefova policije i povjerenika za kriminal u studenom, nekoliko visokih časnika navelo je da su neki policijski službenici nerado koristili mogućnosti “zaustavljanja i pretraživanja” iz razloga što su se bojali optužba za rasizam, povezujući tu činjenicu s naglim porastom nasilnih zločina.

Ostale statistike kriminala, uključujući provale, napade i seksualne zločine, također stavljaju London daleko ispred New Yorka.

Čini je da je sve to u suprotnosti s tvrdnjom londonskog gradonačelnika Sadiq Khana da je njegov grad “najsigurniji globalni grad na svijetu i jedan od najsigurnijih gradova na svijetu”.