BUCHANAN: Jesu li demokrati skloni samoubjstvu?

Patrick J. Buchanan

Nakon što je pročitao osobito radikalnu platformu koju je prihvatila britanska Laburistička stranka, jedan šaljivi torijevac opisao je to kao “najdulju samoubilačku poruku u povijesti.”

Ta fraza dolazi na pamet nakon čitanja rezolucije koja poziva na Green New Deal, prijedlog koji zagovara Alexandria Ocasio-Cortez te koji je dobio podršku od najmanje pet glavnih demokratskih kandidata za predsjednika.

Green New Deal je osmišljen kako bi podsjetio na nezaboravne dane 1930-ih, kad je, kako priča glasi, FDR došao u Washington kako bi proveo povijesne reforme koje su spasile Ameriku od Velike depresije.

Samo što ta priča nije ništa više od mita.

Stopa nezaposlenosti u vrijeme FDR-ovog polaganja zakletve 1933. godine iznosila je 25 posto. Niti u jednom trenutku nije pala ispod 14 posto tijekom 1930-ih. U lipnju 1938. godine, unatoč ogromnoj demokratskoj većini u Kongresu, FDR je predsjedao zemljom u kojoj je nezaposlenost ponovno dosegla 19 posto.

Drugi svjetski rat i regrutacija 16 milijuna mladih muškaraca dali su nam “punu zaposlenost”. A završetak rata i demobilizacija označila je povratak stvarnog prosperiteta 1946. godine, nakon što je FDR bio mrtav.

Ipak, ovaj Green New Deal nije ništa ako nije ambiciozan.

Kako bi se nosili s klimatskim promjenama, GND poziva na desetogodišnji plan kako bi se zadovoljila “100 postotna potražnje električne energije u Sjedinjenim Državama putem čistih i obnovljivih izvora energije. ”

Čini se kako to zahtijeva postupno ukidanje svih elektrana koje emitiraju ugljik i koje se napajaju ugljenom i naftom do 2030. godine, te njihova zamjena elektranama na energiju vjetra i sunca.

Hoće li prirodni plin biti dopušten? A što je s nuklearnom energijom? Trenutačno postoji 60 komercijalno operativnih nuklearnih elektrana s 98 nuklearnih reaktora u 30 država. Hoće li one biti ugašene? Hoće li se Zeleni složiti na zaustavljanje više američkih rijeka kako bi se proizvela obnovljiva hidroelektrična energija?

Putovanje zrakoplovom troši ogromne količine mlaznog goriva koje stvara emisije ugljika. Što će ga zamijeniti? Možda će progresivni demokratski kandidati pružiti primjer ne korištenjem zrakoplova, a zatim i glasanjem u svrhu okončanja proizvodnje privatnih zrakoplova i za prizemljenje svih korporativnih zrakoplova. Neka elite otplove u Davos.

GND poziva na obnovu “transportnih sustava u Sjedinjenim Državama kako bi se eliminiralo zagađenje i emisije stakleničkih plinova iz prometnog sektora … pomoću … čistog, dostupnog i pristupačnog javnog prijevoza; i željeznicom velike brzine.”

Automobili na benzinski pogon su završena priča. Koliko dugo će trajati putovanje vlakom iz D.C.-a do L.A.? A ako Kina nastavi nemilosrdno povećavati svoje emisije ugljika do 2030. godine, kao što je dopušteno Pariškim klimatskim sporazumom, dok će se istodobno SAD dovesti do bankrota zelenom politikom, kakav će sredinom stoljeća biti odnos između Amerike i Kine?

“Do kraja Green New Dela rezolucije (i popratnog lista s činjenicama) smijala sam se skoro do suza”, tweetala je Kimberly Strassel iz Wall Street Journala: “Ako bi skupina republikanaca planirala krivotvoriti lažni demokratski zakon kako bi dokazala koliko je luda stranka, ne bi mogli napraviti bolji posao. Ovo je prekrasno.”

Green New Deal, kažu njegovi autori, ima cilj “zaustavljanja sadašnjeg, budućeg te popravljanja povijesnog ugnjetavanja autohtonih naroda, obojenih zajednica, migrantskih zajednica, deindustrijaliziranih zajednica, depopuliranih ruralnih zajednica, siromašnih radnika niskih primanja, starijih, beskućnika, ljudi s invaliditetom i mladih.”

Pedeset godina nakon Velikog društva, očito pola nacije čine žrtve ugnjetavanja.

A tko su njihovi tlačitelji? Pogodite.

Među pristalicama ovog Green New Deal-a je senator Cory Booker, koji uspoređuje borbu za zaustavljanje klimatskih promjena s borbom protiv nacista u Drugom svjetskom ratu. Senatorice Kirsten Gillibrand i Elizabeth Warren također su mu dale svoju podršku. Senator Bernie Sanders, koji naziva klimatske promjene “egzistencijalnom prijetnjom”, bio je izvorni co-sponzor.

Nancy Pelosi imala je više razuma. U prošlotjednom intervjuu, predsjednica Doma odbacila je Green New Deal na stranu: “To će biti jedan od nekoliko ili možda mnogo prijedloga koje ćemo primiti. Zeleni san ili kako ga god zovu, nitko ne zna što je to, ali su svi za, zar ne?”

Sa svojom vlastitom agendom i prioritetima, Pelosi ne želi biti uvučena u obranu dokumenta koji se čita kao da ga je napisao klub socijalista na koledžu.

Pitanje je, međutim, zašto demokrati, koji će se ako budu nominirani, sučeliti s Trumpom 2020., potpisuju tako radikalnu shemu.

Na predsjedničkim izborima, kandidat “vanjske” stranke obično ima prednost. Nema zapisa koje mora obraniti. On ili ona može odabrati teren na kojem će napasti sadašnjeg dužnosnika, koji ima četverogodišnji zapis.

Rijetko vanjska stranka postavlja fiksnu i stacionarnu metu izloženu, toliko van mainstreama i ranjivu poput ove.

Jedno objašnjenje za davanje potpore Green New Deal-u od strane kandidata koji imaju mogućnost osvajanja demokratske nominacije je ta što se toliko boje Ocasio-Cortez i ljevice koju ona predstavlja da jednostavno moraju podržati njezin plan.

Britanski torijevac je bio u pravu. Ova stvar glasi poput samoubilačkog pakta Demokratske stranke.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.