Bolsonaro obećao da će iskorijeniti marksizam na brazilskim sveučilištima

Jose Nino

Vatreni predsjednik Brazila Jair Bolsonaro obećao je boriti se protiv “marksističkog smeća” na sveučilištima.

Ne tako davno, Bolsonaro je tweetao svoju želju da iskoristi svoju administrativnu moć kako bi oslobodio brazilska sveučilišta od marksističkog utjecaja i donese standarde kvalitete u brazilski obrazovni sustav.

Brazilske institucije visokog obrazovanja prilično su zaostale za onima iz drugih zemalja. Iz tog razloga, Bolsonaro je preuzeo na sebe zadatak da očisti kuću u kuli od bjelokosti.

Marksistički utjecaj u brazilskoj kulturi također je kritizirao Ernesto Araújo, brazilski ministar vanjskih poslova. Araújo je napomenuo da se “kulturni marksizam usmjeren iz naizgled liberalnog i demokratskog sustava koji je postignut korupcijom, zastrašivanjem i kontrolom misli” dogodio tijekom prethodne administracije Radničke stranke (PT) Lule de Silve i Dilme Rouseff.

Nakon desetljeća političkih skandala i ekonomskih zlouporaba, brazilski birači bili su zasićeni Radničkom strankom i njezinom korupcijom. Slijedom toga, Jair Bolsonaro bacio je svoj šešir u ring kao hrabar kandidat koji je bio spreman osporiti brazilski status quo. Tijekom svoje predsjedničke kampanje, Bolsonaro se predstavio kao politički disident koji će uvesti u red zemlju i natjerati Brazil da ispuni svoj potencijal sile u nastajanju.

Bolsonaro je 28. listopada 2018. nadmoćno pobijedio Fernanda Haddada na predsjedničkim izborima , osiguravši 55% glasova.

Dva tjedna nakon preuzimanja dužnosti, Bolsonaro je počeo svoje reforme potpisivanjem izvršne naredbe kojom je uklonjena diskrecijska rola policije u određivanju zahtjeva civila pri kupnji vatrenog oružja.

Na svojoj strani Bolsonaro ima ekonomskog savjetnika obučenog u školi ekonomije u Chicagu, Paula Guedesa. Guedes je izrazio svoju namjeru da privatizira niz industrija u državnom vlasništvu i preispita opterećujući brazilski porezni zakon.

Bolsonarova kampanja iskorjenjivanja marksizma iz sveučilišta i reforma brazilskog gospodarstva dio je višedimenzionalnog kulturnog i političkog pristupa vraćanja Brazila na prave staze.

U idealnom slučaju, uloga vlade trebala bi se postepeno maknuti iz obrazovanja, ali Bolsonarove mjere su korak u pravom smjeru.

Izbor Bolsonara bio je nedvojbeno jedan od najvećih političkih potresa u povijesti Latinske Amerike.

Ako Bolsonaro uspije u svom planu uništavanja kulturnog marksizma i oslobodi brazilsku ekonomiju od državne kontrole, Brazil će biti na dobrom putu da postane svjetska sila.