Britanskom studentu zabranjeno sudjelovanje na debati o slobodi govora jer je rekao da ‘žene nemaju penise’

Emma R.

Student koji je nazvan transfobičnim nakon retweetanja “žene nemaju penise” isključen je iz debate o slobodi govora na sveučilištu u Bristolu zbog “sigurnosnih razloga”.

Angelos Sofocleous objavio je izjavu na svom računu društvenog medija prošlog kolovoza. Tweet je doveo do njegovog otpuštanja s pozicije predsjednika studentske udruge Humanist Students i pomoćnog urednika časopisa filozofije Sveučilišta Durham.

Sofocleous se nadao da će u srijedu sudjelovati na panelu u organizaciji Društva za slobodu govora Sveučilišta Bristol, ali tvrdi da je “de-platformiran”.

Napisao je u Spectatoru: “Veselio sam se što ću se moći raspravljati o ovim točkama na ovotjednom panelu o ‘slobodnom govoru na kampusu’ u organizaciji Društva za slobodu govora Sveučilišta Bristol. Nažalost, sad sam de-platformiran.”

Također je tweetao: “Ništa ne može biti ironičniji pokazatelj trenutačnog statusa ortodoksije socijalne pravde u akademiji od zabrane govornika s događaja pod nazivom ‘Slobodan govor na kampusu’.” Društvo za slobodu govora, koje ga je pozvalo na sudjelovanje, optužilo je Sindikat studenata Bristola za “zanemarivanje slobode govora” i reklo da su koristili birokraciju kako bi ga spriječili njegov nastup.

Rekli su: “Navedeno je opravdanje da njegova nazočnost na kampusu predstavlja ‘visoki rizik’. Službe sigurnosti Sveučilišta obavijestile su nas da ih Sindikat studenata nije zatražio za savjet oko tog pitanja.”

Sindikat studenata je uzvratilo izjavom da nisu odbili gospodina Sofocleousa kao govornika i da su posvećeni slobodi govora.

Glasnogovornik je rekao: “Sindikat studenata Bristola i Sveučilište Bristol dijele zajedničku procjenu vanjskih govornika, koja se odnosi na sve rezervacije i događaje. Sindikat je dao početnu ocjenu govornika i preporučio dodatnu sigurnost kako bi se događaj mogao odvijati glatko i sigurno.”

Dodao je: “Društvo za slobodu govora obaviješteno je o tome tjedan dana prije događaja s preporukom da se događaj preuredi kako bi se omogućile potrebne sigurnosne mjere za njegovo održavanje.”