ERICKSON: Paganska politika u post-kršćanskoj Americi

Erick Erickson

Godine 2016., nisam se slagao. Rekao sam da, iako sam bio izabrani republikanac, ne mogu podržati Donalda Trumpa kao predsjednika. Smatrao sam ga amoralnim čovjekom i neprincipijelnim političarom. Bio sam i ostao zgrožen kršćanskim biračima koji su se skupili oko čovjeka kao nekakvog spasitelja i iskrivljavali svoju vjeru kako bi ona odgovarala njihovoj politici.

Prosvjednici su se pojavili pred mojom kućom i prijetili mojoj obitelji. Naoružani stražari štitili su nas mjesecima. Moja djeca su konstantno bila zlostavljana u školi. U trgovini im je prijetio čovjek koji je vikao na njih zbog mene. Za mnoge, ja sam sad samo pružao utjehu neprijateljima.

Ljudi su zagovarali moje otpuštanje s radija. Moje mogućnosti kao govornika su presušile. Moj televizijski ugovor je otkazan. Čak ni odlazak u crkvu nije nam pružio utočište. Jedna žena je rekla mojoj supruzi, na biblijskom studiju, da me željela udariti. Pješačenje od Nedjeljne škole do svetišta često se svodilo na takmičenje u tupim kritikama ili pasivno agresivnog odbijanja.

U studenom 2016. godine, dao sam glas trećoj osobi. Bez moje pomoći, Trump je pobijedio. Tri godine kasnije, našao sam se spremnim glasati za njega 2020. Što se promijenilo?

Prvo, očito je da se ovog trenutka nalazimo u paganskom društvu koje možda nikada nije bilo toliko kršćansko kao što sam to pretpostavljao. U 2016., većina mojih evangelističkih prijatelja stala je uz čovjeka sa svojom trećom ženom, koji je tretirao vjernost kao što je Juda tretirao apostolske vreće s novcem. Umjesto traženja svog Spasitelja na nebu, odlučili su krenuti za političkim Isusom.

Živimo u zemlji u kojoj se oni od nas koji razmišljaju o karakteru i moralu nalaze u definitivnoj manjini. Možemo ostati sjediti ili možemo ostati angažirani. Mnogi od mojih prijatelja razumljivo su odlučili napustiti politiku. Ja sam odlučio ostati angažiran.

Angažman od mene zahtijeva da napravim nekoliko izbora. Mogu se pokušati priključiti trećoj osobi. To sam učinio 2016. godine, a kandidat za kojeg sam glasao od tog je vremena beskrajna sramota. Mogao bih glasati za demokrata, ali to se neće dogoditi. Ili bih mogao pokušati raditi unutar republikanske stranke kojoj sam dugo pripadao i u kojoj sam pokušao biti glas savjesti.

Drugo, predsjednik je bio hipotetičan 2016. On je bio donator demokrata Nancy Pelosi. Hvalio je Planirano roditeljstvo. Čak i nakon što je osigurao republikansku nominaciju, sugerirao je da su univerzalna zdravstvena zaštita socijalističkog stila i oporezovanje bogatih dobri politički prijedlozi. No, njegov dosje u uredu pokazao je da je prilično uobičajeni republikanski predsjednik.

Predsjednik je smanjio poreze i pomogao našem gospodarstvu prevladati kinesko gospodarsko usporavanje mobiliziranjem kapitala. Premjestio je naše veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem. Povukao nas je iz Pariškog sporazuma i sporazuma s Iranom. Razvio je zrelu vanjsku politiku zapadne hemisfere. Imenovao je solidne izvršne i sudske dužnosnike. Poništio je regulacije. Iako imam s njim nekih nesuglasica oko politike, uglavnom sam zadovoljan s onim što je napravio.

Treće, demokrati su otišli daleko na lijevu stranu. Diljem zemlje, zagovaraju infanticid. Njihov Green New Deal predlaže davanje plaće ljudima koji ne žele raditi, zabranu motora s unutarnjim izgaranjem i ekonomsku destabilizaciju zemlje. Oni viču o bijelom nacionalizmu na desnici, a istodobno potiču u zemlji antisemitizam. Žele koristiti vladu kako bi kaznili i ušutkali ljude od vjere. Čak i sad, demokrati u Senatu otvoreno se protive imenovanju sudaca samo zbog toga što su privrženi kršćani.

Konačno, imam iste brige koje sam uvijek imao što se tiče predsjednikovog karaktera. Ali samo zato što demokrati imaju osmjeh na licu dok brane ubijanje djece ne znači da imaju bolji karakter. Pošto sam odlučio sudjelovati u političkom procesu, s obzirom na izbor između lošeg karaktera i bilo kojeg demokrata s njegovim lošim karakterom, podržat ću tipa čije je ponašanje odbojno, ali koji ne pokušava isključiti kršćane iz javnog života dok brani ubijanje djece i uništava ekonomiju s vjerskim zanosom u obliku Green New Deal-a.

Erick Erickson je američki konzervativni bloger i radio voditelj.