CBS-ova Lara Logan prozvala medije zbog izvješćivanja koje nalikuje propagandi: ‘Ovaj intervju je za mene profesionalno samoubojstvo’

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Mike Ritland

Novinarka Lara Logan, dobitnica nagrade Emmy, govorila je o ljevičarskoj pristranosti mainstream medija na podcastu pod nazivom “Mike Drop“, kojeg vodi umirovljeni pripadnik Navy SEAL-a Mike Ritland.

Logan, koja je trenutačno na poziciji dopisnice za vanjsku politiku za CBS News i za “60 Minutes”, žestoko je kritizirala medije zbog njihovog pretvaranja da su objektivni, uspoređujući neke novinare u mainstream medijima s “aktivistima” i “propagandistima”.

“Ovaj intervju je za mene profesionalno samoubojstvo”, rekla je Logan Ritlandu na kraju razotkrivajućeg podcasta.

Logan je rekla kako se slaže s Ritlandom i njegovom sugestijom da većina medija “apsurdno naginje na lijevo”.

“Mediji su posvuda uglavnom liberalni, ne samo u SAD-u. Ali u ovoj zemlji, 85% novinara su registrirani demokrati — to je jednostavno činjenica. Nitko nije registrirani demokrat ako je uistinu republikanac. Dakle, činjenice su na strani koje ste upravo naveli: većina novinara su ljevičari ili liberali ili demokrati ili koju god već riječ želite upotrijebiti”, započela je Logan.

“Kako znate da vam lažu? Kako znate se manipuliraju s vama? Kako znate da nešto nije u redu s izvješćivanjem?”, upitala je. “Kad sve pojednostave i nema sivog područja. Ne postoji sivo područje. Sve je jednostrano. Pa, život nije takav. Ako ne odgovara stvarnom životu, vjerojatno nije — nešto nije u redu.”

Logan je nastavila: “Dakle, na primjer, cijelo pokrivanje Trumpa je konstantno negativno. … To je iskrivljavanje načina na koje stvari funkcioniraju u stvarnom životu, jer smo, iako su mediji oduvijek povijesno naginjali na lijevo, napustili svoju premisu ili barem trud da budemo objektivni u današnje vrijeme.”

Novinarka je potom dala primjer bivše izvršne urednice New York Timesa Jill Abramson, koja je toliko priznala: “[Abramson] rekla, svaki dan bismo napravili na desetke priča o Trumpu, a svaka do posljednje bila je negativna. Rekla je, postali smo novine anti-Trump zapisa. Pa to nije naš posao.”

“Postali smo politički aktivisti, a neki bi mogli tvrditi i propagandisti, a postoje neki dokazi o tome”, otvoreno je rekla Logan.

U ostalim dijelovima podcasta, Logan je naglasila medijsku pristranost, ističući da postoji nekoliko desničarskih izvora koji se moraju potražiti, dok su gotovo svi mainstream mediji otvoreno ljevičarski:

Moje iskustvo mi govori da što više mišljenja imate, to imate više načina na koje možete gledati sve u životu — sve u životu je komplicirano, sve je sivo, zar ne? Ništa nije crno-bijelo.

Ovo je problem koji me muči: Postoji samo jedan Fox. Postoji jedan Fox i postoje mnoge, mnoge, mnoge organizacije na ljevici. … Problem je u težini svih tih organizacija na jednoj strani političkog spektra. Kad uključite kompjuter ili prođete pokraj televizora ili vidite naslove u novinama u prodavaonici, ako svi govore istu stvar, težina toga uvjerava vas da je to istina. Vi ne sumnjate u to, jer to svi govore. I ako ne potražite Breitbart na svom kompjuteru, vjerojatno nećete ni znati što govori ona druga strana. Je li tako?

Logan je osvojila nagradu Emmy za svoj rad na terenu. Hrabru novinarku seksualno su napali deseci muškaraca u gotovo kobnom napadu dok je izvješćivala s egipatskog Tahrir trga 11. veljače 2011. godine. Logan je prekinula svoju šutnju o traumatičnom događaju u emisiji “60 minuta” u travnju te iste godine, kad se prisjetila užasnog događaja. Začuđujuće, Logan se vratila na posao ubrzo nakon oporavka od dramatičnog napada.

Puni podcast: