Snopes provjeravao činjenice satirične stranice Babylon Bee … ponovno

Paul Bois

Navodni regulator lažnih vijesti, Snopes, osramotio se u srijedu kad je kompanija posvetila dragocjene resurse, vrijeme zaposlenika, električnu energiju i internet propusnost kako bi doslovno provjerila činjenice namjerno i otvoreno satirične kršćanske stranice s lažnim vijestima, Babylon Bee.

Ovaj tjedan, Babylon Bee uzeo je na nišan fijasko Jussieja Smolletta člankom naslovljenim: “Jussieju Smollettu ponuđeno mjesto na CNN-u nakon što je izmislio priču iz ničega”.

“I dok je za glumca serije Empire Jussieja Smolletta ovo do sad bio prilično teški tjedan, čini se da u svakom zlu ima nečeg dobrog: kabelska televizijska stanica za vijesti CNN ponudila je Smollettu posao istraživačkog novinara i voditelja emisije nakon što je svjedočila njegovim vještinama izmišljanja priče iz ničega”, rekao je članak. “Producenti CNN-a su navodno bili impresionirani tijekom cijele sage o Smollettovom očiglednom napadu na samoga sebe. Rano su shvatili da činjenice nisu držale vodu, ali su svejedno bili fascinirani koliko se dobro glumac držao svoje narative. Predstavnik za ljudske resurse brzo je kontaktirao Smolletta kako bi vidio je li je ovaj zainteresiran za poziciju u novinskoj organizaciji nakon izbijanja vijesti da je cijela stvar vjerojatno izmišljena.”

Pošto Babylon Bee sebe naziva “Vaš pouzdani izvor za satirične kršćanske vijesti”, nitko, osim možda manjine lakovjernih čitatelja, nije taj članak tretirao kao stvarnu vijest. Ta očigledna stvarnost nije spriječila Snopes da mu dodjeli ocjenu “Lažan”, što je ekvivalent policajcima koji uhićuju imitatora Al Pacina u komičarskom klubu zbog krađe identiteta. Snopes je napisao:

I dok je za glumca serije Empire Jussieja Smolletta ovo do sad bio prilično teški tjedan, čini se da u svakom zlu ima nečeg dobrog: kabelska televizijska stanica za vijesti CNN ponudila je Smollettu posao istraživačkog novinara i voditelja emisije nakon što je svjedočila njegovim vještinama izmišljanja priče iz ničega.

Glumac Jussie Smollett upleten je u kontroverzu u veljači 2019. nakon što je rekao policiji da je napadnut na ulicama Chicaga u onome što bi se moglo opisati zločinom iz mržnje. Dok je policija razmatrala te tvrdnje, kružile su glasine da je glumac iz serije Empire sam organizirao napad.

Dana 18. veljače 2019. godine, web stranica Babylon Bee dodala je svoj izmišljeni zaplet ovoj priči kad je objavila članak u kojem izvješćuje da je Smollettu ponuđen posao na CNN-u.

Mreža je, prema Babylon Bee, navodno bila impresionirana Smollettovom sposobnošću da izmisli priču iz ničega.

Tek na samom kraju izvješća Snopes pojašnjava da je Babylon Bee satirična stranica s vijestima i nikada nije namjeravala da se priča uzme kao ozbiljna vijest.

Ovo nije prvi put da Snopes rasipa svoje resurse kao bi Babylon Beeju dao ocjenu “Lažno”. U 2018., Snopes je označio stranicu zbog očigledno neozbiljnog članka o CNN-u koji kupuje mašine za pranje rublja kako bi “preokretali vijesti”.

Dana 1. ožujka 2018., web stranica Babylon Bee objavila je članak u kojem piše da je CNN uložio značajna sredstva u tešku mašineriju koji bi njihovim novinarima trebali pomoći da “preokrenu vijesti” o kojima izvješćuju.

Iako bi trebalo biti očito da je članak Babylon Bee samo satirični komad tekuće političke bure oko navodne medijske “pristranosti” i “lažnih vijesti”, neki čitatelji su propustili taj aspekt članka te ga protumačili doslovno. No, podnožje stranice otkriva pravu prirodu Babylon Bee, opisujući stranicu kao “Vaš pouzdani izvor za satirične kršćanske vijesti” i stranica je odgovorna za niz drugih (obično vjerske tematike) satiričnih komada koji su krivo protumačeni stvarnim vijestima.

Snopes je također u više navrata provjeravao The Onion, još jednu otvoreno satiričnu stranicu s lažnim vijestima.