Tužitelji optužili Jussieja Smolletta za krivično djelo

Ryan Saavedra

U srijedu, državno odvjetništvo okruga Cook službeno je optužilo glumca serije “Empire” Jussieja Smolletta za krivično djelo neprimjerenog ponašanja zbog navodnog podnošenja lažne prijave policiji.

“Odobrena je optužnica @CookCountySAO za krivično djelo protiv Jussieja Smolletta zbog neprimjerenog ponašanja/lažne prijave policiji”, tweetao je glasnogovornik čikaške policije Anthony Guglielmi. “Detektivi će stupiti u kontakt s njegovim pravnim timom kako bi dogovorili razumnu predaju za njegovo uhićenje.”

“Guglielmi je izjavio da su detektivi čikaške policije u srijedu predstavili dokaze pred velikom porotom”, izvijestio je ABC Chicago. “Velika porota vratila se s optužnicom nešto prije 19 sati. Smollett trenutačno nije u pritvoru.”

Smollettovi odvjetnici objavili su sljedeću izjavu nakon podignute optužnice protiv njihovog klijenta: “Poput svakog drugog građanina, gosp. Smollett uživa pretpostavku nevinosti, osobito u slučaju istrage poput ove u kojoj su informacije, istinite i lažne, procurile u više navrata.”

Potez tužitelja došao je nekoliko sati nakon što je Guglielmi izdao sljedeću izjavu: “Novosti u slučaju: Jussie Smollett sada je službeno okvalificiran kao osumnjičenik u kriminalnoj istrazi #ChicagoPolice zbog podnošenja lažne prijave policiji (krivično djelo 4. klase). Detektivi trenutačno predstavljaju dokaze pred velikom porotom okruga Cook.”

CNN je u srijedu izvijestio da “detektivi iz Chicaga koji istražuju navodni napad na Jussieja Smolletta pokušavaju dobiti glumčeve financijske zapise”, prema izvorima.

“Smollettov slučaj počeo je 22. siječnja 2019. godine, kad je glumac primio prijeteće pismo u studiju Fox gdje se snima serija ‘Empire'”, izvijestio je Daily Wire. “Dvojica braće, za koje se vjeruje da su organizirali napad na Smolletta na Smollettov zahtjev, tvrdili su da se Smollett također nalazi iza prijetećeg pisma koje je poslao samom sebi.”

U srijedu, CBS Chicago je pribavio ekskluzivni video dvojice braće koja su kupovala artikle koje su kasnije koristili u napadu.

Zaštitar Montago Silas rekao je za ABC Chicago da su ga braća pitala prodaje li trgovina skijaške maske te da je njihovo ponašanje bilo čudno.

“Bilo je bizarno, jer je malo neobično da ljudi kupuju ovakvu vrstu maski, još od 70-ih, ali mislio sam da je to malo čudno”, rekao je Silas.

“FBI i Američka poštanska inspekcija trenutačno istražuju je li Jussie Smollett odigrao ulogu u slanju prijetećeg pisma naslovljenog njemu i Empireovom studiju u Chicagu prije navodnog napada”, izvijestio je ABC News, nakon što su dvojica saveznih dužnosnika to potvrdila. “Optužbe dvojice braće, koji su bili osobe od interesa, još nisu potvrđene.”

Čikaški policijski dužnosnici od početka su bili skeptični prema Smollettovim tvrdnjama. TMZ je izvijestio:

Izvori kažu kako su se od samog početka vidjeli znakovi upozorenja. Policajci su bili iznimno sumnjičavi kad ih je Jussie odveo do mjesta na kojem se odigrao navodni napad i pokazao na neprimjetnu kameru rekavši kako je sretan što se napad bio snimljen. Ispalo je da je kamera bila usmjerena u pogrešnom smjeru. Policajcima je bilo čudno što je znao lokaciju kamere.

I, evo ga. Rečeno nam je da istražitelji nisu vjerovali da su dvojica navodnih napadača vikali “Ovo je MAGA zemlja”, jer “niti jedan jedini Trumpov pristalica ne gleda seriju ‘Empire'”.