Smiješno blaga kazna – 300€ – za švedsku aktivisticu i ‘otmičarku’ zrakoplova

Emma R.

22-godišnja aktivistica Elin Ersson, koja je prošlog ljeta spriječila zrakoplov s prognanim afganistanskim muškarcem od polijetanja, osuđena je zbog kršenja Zakona o zrakoplovstvu.

Tužitelj je tražio zatvorsku kaznu od 14 dana, ali Okružni sud u Göteborgu zadovoljio se izricanjem dnevnih kazni.

U srpnju prošle godine, Ersson se ukrcala u zrakoplov u zračnoj luci Landvetter u Göteborgu s ciljem sprječavanja protjerivanja 26-godišnjeg, takozvanog dječjeg izbjeglice bez pratnje.

“Dijete” izbjeglica nije bio u zrakoplovu. Međutim na njemu je bio 52-godišnji Afganistanac koji je osuđen na protjerivanje zbog premlaćivanja svoje supruge i djece, a Ersson je odlučila nastaviti s prosvjedom i uživo prenositi na Facebooku sa svog mobilnog telefona.

Njezina inicijativa dovela je do otkazivanja protjerivanja, koje se moralo provesti kasnijeg datuma.

Procjenjuje se da je taj incident koštao Švedsku agenciju za migracije četrvt milijuna švedskih kruna (25.000 eura), ali kazna Ersson bila je samo 3.000 švedskih kruna (300 eura). Švedski porezni obveznici pokupit će ostatak računa.

Ogorčeni Šveđani komentirali su o presudi na društvenim medijima. Jedan od njih je nezavisni novinar Joakim Lamotte, koji je na Facebooku napisao sljedeće:

“Možda bi Elin Ersson bila potpuno oslobođena krivnje da se podvrgnula psihijatrijskom pregledu? Ipak, moje osobno stajalište je da žena koja se toliko strastveno zalaže u korist zlostavljača djeteta i žena ne može biti potpuno normalna.”

I: “Postoji nešto u ponašanju švedskih žena danas što ne mogu shvatiti. Kako objašnjavate ovakvu vrstu ponašanja? Jedina stvar koja mi pada na pamet je kolektivna psihoza i ispiranje mozga najvišeg stupnja.”

“To je neshvatljivo isto kao i oni koji su mekani prema povratničkim ISIS-ovim teroristima. Neki od njih ozbiljno vjeruju da bi ljudima koji su ubijali, silovali, klali i spaljivali žene i djecu trebalo dozvoliti povratak i rehabilitaciju u Švedskoj.”

“Živimo u vrijeme kad je veliki dio populacije izgubio svaku vrstu samoodržavanja. Danas, oni koji blagonaklono gledaju na zlostavljače žena pozdravljaju se kao heroji, dok oni koji se bore za sigurnost gube svoja radna mjesta i izbacuju se s platformi.”

Završio je sa: “Može li me netko probuditi kad se ova nestvarna noćna mora završi?”