Španjolska: Nezapamćeni politički uspon nacionalizma događa se zbog imigracije

Voice Of Europe

Dok stotine imigranata svakodnevno pristiže u Španjolsku, ankete odražavaju nacionalizam koji svakodnevno postaje sve važniji u politici.

Samo u prvoj polovici siječnja, više od 2.900 imigranata stiglo je na obale Španjolske i njih više od 65.000 prošle godine, a ta brojka je čak veća od ukupnog broja imigranata koji su pristigli u Španjolsku u tri prethodne godine te 289 posto više nego 2016. godine.

Ovo je paradigmatično za situaciju u Španjolskoj, gdje su imigranti, unatoč tome što predstavljaju 12,75 posto populacije, oni neproporcionalno zastupljeni u mnogim kriminalnim statistikama. Važno je napomenuti da statistike u mnogim slučajevima skrivaju stvarni broj zločina koje počinjavaju ljudi stranog podrijetla jer ubrajaju one sa španjolskim državljanstvom među Španjolce.

Ovakva situacija dovela je do porasta nacionalizma, što se na anketama odrazilo uglavnom s rastom popularnosti Vox-a (mlada konzervativna i nacionalistička stranka), koji predlaže zakone poput deportacije svih ilegalnih imigranata i onih legalnih koji su počinili neke zločine te zatvaranje džamija koje promiču fundamentalistički islam.

Početkom ljeta 2018. ta politička stranka nije dosezala niti 2 posto očekivanih glasova na sljedećim španjolskim izborima, da bi sad stranka računala na 11,2 posto njih. Očekuje se kako će Vox nastaviti rasti, dok ostale glavne političke stranke i dalje gube podršku birača.