Muški trkači nastavljaju dominirati ženskom srednjoškolskom atletikom u Connecticutu

Peter Hasson

Dva muška trkača nastavljaju dominirati ženskom srednjoškolskom atletikom u Connecticutu.

Učenici 3. razreda srednje škole Terry Miller i Andraya Yearwood zauzeli su 16. veljače prvo i drugo mjesto na otvorenom državnom prvenstvu u atletici, navodi Associated Press u svom izvješću u nedjelju. I Miller i Yearwood su biološki muškarci koji se identificiraju kao transrodne djevojke.

Jedna od njihovih konkurentica, također učenica 3. razreda srednje škole, Selina Soule, rekla je za AP da nije pošteno prisiliti ženske trkačice na natjecanje protiv muških trkača.

“Svi mi znamo ishod utrke prije nego ona uopće počne; to je demoralizirajuće”, rekla je Soule. “U potpunosti podržavam i sretna sam zbog tih atletičara što su vjerni sebi. Oni bi trebali imati pravo izraziti sebe u školi, ali atletika je oduvijek imala dodatna pravila koja su održavala konkurenciju pravednom.”

Miller je treći najbrži trkač u zemlji u ženskoj konkurenciji u sprintu na 55 jardi. Yearwood je u neposrednoj blizini, dijeleći sedmo mjesto u naciji.

Uspjeh Miller i Yearwood je samo posljednji primjer kako muški sportaši, koji se identificiraju kao transrodni, dominiraju u ženskoj konkurenciji.

Miller i Yearwood također su lako nadmašili svoje ženske konkurentice na državnom prvenstvu 2018. godine, kad su obojica bili na drugoj godini.

Suosjećajan segment u ABC-ovo emisiji “Dobro jutro Amerika” u lipnju 2018. opisao je dvojicu trkača kao “dominantne na natjecanju” otvorenom državnom prvenstvu u atletici ranije tog mjeseca.

U tom intervjuu, Miller je tvrdio da bi ženske trkačice morale raditi napornije, umjesto da se žale na nepravednost, kad su prisiljene natjecati se protiv muških sportaša koji se izjašnjavaju kao transrodni.

Yearwood je priznao AP-u da je jači od ženskih trkača, ali je to usporedio s prednostima koji bi drugi sportaši mogli imati od usavršavanja svoje tehnike ili izvođenja dodatnih treninga.

“Jedan skakač u vis može imati dulje noge od drugog, ali taj drugi možda posjeduje bolju tehniku i uspješniji je”, rekao je Yearwood za AP. “Sprinter bi također mogao imati roditelje koji troše mnogo novaca na osobni trening svog djeteta, što bi, zauzvrat, uzrokovalo brže trčanje tog djeteta.”