Studija: Green New Deal koštao bi do 94 trilijuna dolara

Elizabeth Harrington

Screeenshot: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

“Green New Deal” koštao bi do 94,4 trilijuna dolara ili više od 600.000 dolara po kućanstvu u Sjedinjenim Državama, prema novoj studiji.

Studija Američkog akcijskog foruma ponudila je konzervativnu procjenu troškova pružanja beneficija, “adekvatnog” stanovanja, “zdrave hrane” i zdravstvene skrbi svakom stanovniku zemlje.

Iako je plan zastupnice demokratskih socijalista Alexandrije Ocasio-Cortez (D-NY) nejasan u pojedinostima, on poziva na “ekonomsku transformaciju ” Sjedinjenih Država, potpuni remont transportnog sustava i preuređenje svake zgrade u zemlji. Dopunski dokument koji objašnjava plan, od svog objavljivanja izbrisan s njezine stranice nakon što je bilo naširoko ismijan na društvenim medijima, pozivao je na ekonomsku sigurnost za svakoga, čak i za one koji “ne žele raditi”, eliminaciju prometa zrakoplovima i “prdećih krava”.

Međutim, Američki akcijski forum uspio je izračunati procjene za nekoliko stavki koje predlaže plan, uključujući zajamčeno zeleno stanovanje, univerzalnu zdravstvenu zaštitu i sigurnost hrane. Procjene specifičnih ciljeva identificiranih u Green New Dealu koštale bi svako kućanstvo u Americi između 36,100 i 65,300 dolara godišnje.

“Analiza Američkog akcijskog foruma pokazuje da bi Green New Deal bankrotirao naciju”, rekao je senator John Barrasso (R-WY), predsjednik Odbora za okoliš i javne radove Senata.

“Na gornjoj granici procjene, svako američko kućanstvo moralo bi platiti 65.000 dolara godišnje kako bi pokrilo račun”, rekao je. “Ukupna cijena bila bi 93 trilijuna dolara tijekom sljedećih 10 godina. To je otprilike četiri puta više od vrijednosti svih Fortune 500 tvrtki zajedno. To nema smisla.”

Barrasso je rekao da bi fokus trebao biti na inovacijama, a ne na skupim saveznim programima.

“Umjesto toga, trebali bismo promicati inovacije koje bi smanjile emisije ugljičnog dioksida. Obećavajuće nove tehnologije poput nove nuklearne energije, hvatanja ugljika i korištenja ugljika ključ su značajnog smanjenja emisija”, rekao je. “Možemo smanjiti naše emisije bez uništavanja našeg gospodarstva.”

Sjedinjene Države već predvode svijet u smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Prve godine Trumpove administracije, emisija je smanjena za 2,7 posto.

Američki akcijski forum izračunao je da bi zajamčeno zeleno stanovanje koštalo između 1,6 i 4,2 trilijuna dolara; zajamčeni savezni poslovi između 6,8 i 44,6 trilijuna dolara; transportni sustav s nultom emisijom štetnih plinova između 1,3 i 2,7 trilijuna dolara; elektroenergetska mreža s niskom razinom ugljika 5,4 trilijuna dolara; i “sigurnost hrane” 1,5 trilijun dolara.

Dovoljno brzih željeznica “kako bi promet zrakoplovima postao nepotreban” koštalo bi između 1,1 i 2,5 trilijun dolara. Univerzalna zdravstvena zaštita ili tip plana Medicare-za-sve, koštao bi 36 trilijuna tijekom sljedećih 10 godina, što ukupno iznosi 260.000 dolara po kućanstvu u Sjedinjenim Državama.

Mnoge brojke su konzervativne procjene. Na primjer, istraživači su pretpostavili da dobivanje elektroenergetske mreže s niskom razinom ugljika ne bi zahtijevalo nikakvu izgradnju nove prijenosne imovine, jer bi u stvarnosti takva mreže zahtijevala novu infrastrukturu.

“Green New Deal je očigledno vrlo skup”, rekla je Američki akcijski forum. “Međutim, daljnje širenje uloge savezne vlade na neke od najosnovnijih odluka koje se donose u svakodnevnom životu vjerojatno bi imalo trajniji i štetniji učinak od njegove ogromne cijene.”

Sve u svemu, plan bi koštao između 52,6 trilijuna dolara i 94,4 trilijuna dolara tijekom 10 godina. Opterećenje za poreznog obveznika iznosilo bi između 361.010 i 653.010 dolara po svakom kućanstvu tijekom deset godina.

Računi za struju bi neizbježno porasli pod takvim planom. Ured Barrossa prethodno je izračunao da bi Green New Deal povećao račune za struju do 3.800 dolara godišnje.

Prihvativši vodstvo Ocasio-Cortez, koja je nedavno predložila da se ljudi prestanu razmnožavati jer će klimatske promjene uzrokovati smak svijeta za 12 godina, demokratski kandidati za predsjednika 2020. postrojili su se kako bi podržali Green New Deal.

Senator Cory Booker (D-NJ), rekao je da planet “jednostavno ne može održati” ljude koji jedu meso i usporedio Green New Deal sa slijetanjem na Mjesec i borbom u Drugom svjetskom ratu.

Senatorica Kamala Harris (D-CA), nazvala je Green New Deal “praktičnim” tijekom intervjua u nedjelju, dodajući “naravno da si možemo priuštiti” plan jer klimatske promjene predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju za nas”.

“Ne radi se o troškovima”, rekla je Harris. “Radi se o investiciji.”