Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formalno optužen uoči izbora

Katie Pavlich

i24NEWS via YouTube

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužen je u četvrtak od strane državnog odvjetnika židovske države Avichaia Mendelblita zbog niza navodnih mita, prijevare i kršenja javnog povjerenja.

Netanyahu je žestoko demantirao te optužbe, tvrdeći da su one u potpunosti politički motivirane. Neće podnijeti ostavku, borit će se protiv optužbi i održat će konferenciju za tisak kako bi ih javno osporio. Od prosinca:

Ako se izraelski državni odvjetnik odluči podići optužnicu protiv Netanyahu, on će objaviti optužnicu koja bi trebala dovesti do saslušanja, nakon kojeg bi optužbe mogle biti podnesene sudu.

Upitan na konferenciji za novinare u Rio de Janeiru hoće li se povući iz izborne utrke ako se to dogodi, Netanyahu je rekao: “Ne namjeravam podnijeti ostavku.”

“Prema zakonu, premijer ne mora podnijeti ostavku tijekom saslušanja … Saslušanje se ne završava sve dok se moja strana ne sasluša”, rekao je.

“Zamislite što bi se dogodilo kad bi premijer bio svrgnut prije saslušanja, a nakon saslušanja bi odlučiti zatvoriti slučaj. To je apsurdno. To je strašan udarac demokraciji.”

Konzervativni radio voditelj Mark Levin žestoko je kritizirao Mendelblita u svojoj ovotjednoj radio emisiji.

“Ovo je želja za smrću. To je sramota, a ja to kažem kao Amerikanac koji gleda izdaleka, tisuće i tisuće milja u mali Izrael. I zamijeniti ga s kim? Brbljavcima koji nemaju nikakve veze sa Sjedinjenim Državama i koji ne mogu naći izlaz iz papirnate vrećice? Oni će raditi s Putinom? Oni će se suprotstaviti Irancima? Je li ovo doista vrijeme da se na ovaj način svrgne premijer?”, rekao je.

Izraelski izbori održat će se u travnju. Kako bi pobijedio, Netanyahu mora izgraditi koaliciju. On je trenutačno vođa stranke Likud.