BUCHANAN: Je li američko stoljeće konačno završilo?

Patrick J. Buchanan

“Politika prestaje na rubu vode” bila je tradicija koju su, do ne tako davno, poštovale obje stranke, pogotovo kad je predsjednik bio u inozemstvu, govoreći u ime nacije.

Tu tradiciju prvi je proglasio senator Arthur Vandenberg iz Michigana 1947. godine, budući da su mnogi republikanci na 80. Kongresu podržali vodstvo predsjednika Trumana u Hladnom ratu protiv Staljinovog carstva.

Tradicija je trajala sve do sredine 1960-ih, kad se lijevo krilo Demokratske stranke organski, pa čak i nasilno, okrenulo protiv rata u Vijetnamu i predsjednika Lydnona Johnsona.

Republikanski predsjednici Nixon, Reagan i Bush I, uz podršku konzervativnih demokrata, doveli su Ameriku do konačne pobjede u Hladnom ratu.

A opet, osim u kratkim intervalima, poput okupljanja oko George H. W. Busha nakon trijumfalnog Zaljevskog rata 1991. i Georgea W. Busha nakon 9/11, stvarno nacionalno jedinstvo nikada nije obnovljeno.

Ako je potreban dokaz, ovaj tjedan ga je zasigurno pružio.

Predsjednik Trump otputovao je u Hanoi, Vijetnam, kako bi se susreo sa sjevernokorejskim diktatorom. Tema pregovora: nuklearno oružje Kim Jong Una, uključujući rakete koje bi mogle doseći obale naše domovine.

Kako je Demokratska stranka poželjela sreću glavnom zapovjedniku na njegovoj misiji u ime Amerike?

Tijekom prvog dana koji je Trump proveo u Hanoiju, odbor Doma Nancy Pelosi održao je javno saslušanje u kojem je nastupio bivši Trumpov odvjetnik i “čistač” Michael Cohen, osuđeni krivokletnik i zločinac koji je sklopio sporazum s tužiteljstvom kako bi smanjio kaznu.

Washington je uživao. Televizijska pokrivenost trajala je od-do. Cohenovo svjedočenje potisnulo je događaj Trump-Kim, kao i vijesti o zračnim sukobima između Indije i Pakistana, dvije nuklearne sile koje su vodile tri rata od neovisnosti, prije 70 godina.

Koji su bili naslovi pri Trumpovom povratku kući nakon što je odbio ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji u zamjenu za minorne ustupke koje je nudio Kim?

“Cohen oslikao Trumpa kao pokvarenog” bio je natpis na vrhu stranice Washington Posta. Cohenov prikaz njegovog bivšeg šefa bio je debelo citiran iznad: “On je rasist. On je prevarant. I on je varalica.”

“Cohen optužuje Trumpa za laži i prikrivanja”, glasila je naslovna stranica New York Timesa.

“Cohen je proglasio Trumpa rasistom, varalicom i prevarantom”, pisalo je na velikom naslovu u Financial Timesu.

“Cohen kaže da je Trump vodio prikrivanje”, bilo je na vrhu stranice Wall Street Journala.

Trump se proziva zbog toga što naziva medije “neprijateljem naroda”. A opet, ti mediji, u novinskim člancima i kolumnama, rutinski ga opisuju kao rasista, seksista, ksenofoba, homofoba, islamofoba i bigota.

Prepuštanje mržnji prema Trumpu je preokupacija, opsesija ovog glavnog grada. Ti naslovi ne samo da otkrivaju rasuđivanje urednika, već i agendu elite koja im se obraća svakog jutra.

Agenda je slamanje ovog predsjednika; njegovo sramoćenje i pad; i, ako se opoziv pokaže nemogućim, njegov potpuni poraz 2020. te naknadna optužnica. Naši takozvani Sanjari u Washingtonu, gledaju prema trijumfalnom povratku na vlast establišmenta kojeg je američki narod zbacio s vlasti 2016.

A opet, savez koji nastoji srušiti Trumpa je zastrašujući; suradnici medija iz “vlade u sjeni”, Demokratska stranka i Zastupnički dom, većina američkih medijskih komentatora; i kulturne elite u umjetnosti, akademiji i Hollywoodu.

Koliko daleko od normalne politike je otišla podjela u našem društvu? Kao što su to saznala djeca iz katoličke škole Covington, nošenje MAGA kape se sada smatra rasističkom provokacijom.

U predstavi koja se odvija, Cohenovo svjedočenje pred odborom Doma je prva scena prvog čina.

Potom slijedi Muellerovo izvješće, iako se čini da Robert Mueller i njegov tim, nakon pune dvije godine istraživanja, nisu pronašli dokaze o dosluhu između Trumpa i Vladimira Putin te hakiranja Demokratskog nacionalnog odbora ili Clintonove kampanje.

Stoga se nada Trupovih mrzitelja premješta u Ured američkog državnog odvjetnika južnog okruga New Yorka. Predmeti istraživanja: Trumpova organizacijs, Trumpova inauguralna komisija, Trumpova zaklada, Trumpova obitelj i bilo koji entitet s kojim je Donald Trump bio povezan u posljednjih 40 godina.

Ponovno, budući da je predsjednik šef države i vođa vlade, on ne može biti optužen. On prvo mora biti maknut sa svoje pozicije predsjednika. Ali kako bi ga maknuli, demokrati ga trebaju opozvati u Domu i potom osuditi u većinski republikanskom Senatu.

Ako to neće moći, morat će ga pobijediti na izborima.

Godine 1968., George Wallace iz Alabame istrgao je populističku desnicu iz Demokratske stranke. Liberali Gene McCarthy, Robert Kennedy i George McGovern potom su uništili potpredsjednika Humberta Humphreyja na ljevici. Demonstranti u Grant Parku učinili su ostalo.

Nixon, koji je predvodio manjinsku Republikansku stranku, imao je uvjerljiv argument: “Ako demokrati ne mogu ujediniti vlastitu stranku, kako mogu ujediniti naciju?”

Danas, svijet koji promatra se pita: Ako ste vi Amerikanci u ratu sa samim sobom zbog rase, religije, morala, kulture i politike, ako ne možete ujediniti sebe, kako ćete ujediniti svijet? I oko čega?

Možda je američko stoljeće doista završilo.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.