SHELDON: Ljevičari ne znaju računati i musti krave

Steve Sheldon

“Oporezujte bogate”, kažu. “Najbogatijih jedan posto će to platiti”, razmeću se. “Neće boljeti ako (ovdje umetnite ime milijardera) ne može poslužiti kavijar na svojoj večeri kako bi (ovdje umetnite ljevičarski utopijski program) spasio planet.” Uostalom, tko ne bi želio spasiti planet, zar ne?

Postoji li itko lošiji u matematici od ljevičara? I kakve to veze ima s kravama?

Namjeravao sam napisati članak o maštarijama ljevice koje su uvijek “financirane” idejom da jednostavno mogu “oporezovati bogate”. Međutim, dokazati da ljevičari ne znaju matematiku, koristeći matematiku, je uzaludan posao. Uostalom, kad bi razumjeli matematiku, ne bi neprestano predlagali te apsurdne planove.

Ipak, samo u svrhu zabave, upustit ću se u malo matematike kako bi moji čitatelji znali da sam sposoban. Započnimo s problemskim zadatkom. Ako ste obožavatelj Bernieja Sandersa ili Alexandrije Ocasio-Cortez, jednostavno preskočite ovaj dio i idite na “Priču o kravama”.

Problem #1

Zemlja A — nazovimo je SAD samo radi zabave — ima malu populaciju super bogatih ljudi. Oni se nalaze u jedan posto najbogatijih. Oni zajedno posjeduju 40 posto američkog bogatstva. Nazovimo ih Tlačiteljima. Oni posjeduju cool stvari, ali nitko drugi ne može posjedovati njihove stvari. Dakle, neki lideri u SAD-u smisle plan. Nazovimo te likove Dobrice.

Dobrice misle da bi zemlji bilo bolje kad bi izgradili divovski kišobran izrađen od UV-otporne tkanine koji bi zasjenio SAD tijekom vrućih ljetnih mjeseci i tako osigurao ugodniji život svojim građanima. Oni tvrde da bi izgradnjom tog kišobrana troškovi klimatizacije pali i naposljetku uštedjeli građanima SAD-a mnogo novca, što bi ih učinilo sretnijima i produktivnijima.

Dobrice također predlažu da će uzimanje nekih stvari od Tlačitelja u svrhu izgradnje kišobrana u konačnici učiniti bolji život svima.

Sad, projekt će koštati otprilike 93.000.000.000.000 dolara tijekom desetgodišnjeg razdoblja. Ako Tlačitelji posjeduju 40 posto bogatstva nacije, a ukupna vrijednost nacionalnog bogatstva iznosi 150.000.000.000.000 dolara, mogu li SAD izgraditi divovski kišobran? Pretpostavimo da se sredstva prikupljaju na početku kišobranskog projekta.

Ako ste učili matematiku prema državnom ‘Common Core‘ programu, morat ćete sve grupirati u petice prije nego podijelite s 13. Zatim pomnožite jabuke i konačno podijelite s limunom. Ili, ako se normalni i učili matematiku na pravilan način, možete jednostavno eliminirati nule.

$150 X 40 posto = $60. To je novac koji je na raspolaganju ako se na početku projekta Tlačiteljima oduzme 100 posto sveg bogatstva. $60 je manje od $93. Dodajući natrag nule, projekt kišobrana je kratak za 33 trilijuna dolara, čak i ako se konfiscira 100 posto bogatstva “najbogatijih jedan posto”. Ukratko, projekt se ne može financirati čak i ako se iskoristi sve bogatstvo Tlačitelja.

Problem #2

Godišnji proračun SAD-a za 2019. godinu iznosi 4.407 milijardi dolara. Ako je ukupna neto vrijednost svih milijardera u zemlji 2,5 trilijuna dolara, koliko dugo bi trebalo da se iscrpi njihovo bogatstvo ako se oduzme 100 posto i iskoristi za financiranje vlade?

Odgovor: 4,407 trilijuna podijeljeno s 365 dana je otprilike 0,0120739 trilijuna dnevno. Odbacite “trilijun” i 2,5 podijeljeno s 0,0120739 iznosi 207,05819 dana. 207,05819 dana podijeljeno s prosječno 30 dana u mjesecu je otprilike 6,9 mjeseci. To znači da bi novac ponestao do 17. srpnja. Oporezovanje “bogatih” ili čak potpuno konfisciranje njihovog bogatstva, ne bi bilo dovoljno za financiranje vlade puno dulje od pola godine.

Vlada nije kreator bogatstva. Ona uzima. A socijalistička vlada želi uzeti sve. U gore navedenom primjeru, kad se jednom bogatstvo svih 540 milijardera u SAD potrati, nema više. Nema Amazona, Microsofta, Berkshire Hathawayja, Googlea, Facebooka, Koch Industries, Walmarta, Nikea, Della, Mars Candyja, Applea, Disneyja, Tesle, Estee Laudera, Ebaya, Ubera, Menardsa, Home Depota, Cabelasa, Bass Proa, Fed Exa, Cargilla. Popis se nastavlja. To je samo mali dio prvih 100. Sve bi to nestalo. Gotovo svaka glavna industrija od proizvodnje hrane, bankarstva i kompjuterske industrije do prijevoza te sporta i zabave, bila bi izbrisana s lica zemlje.

To je kako socijalizam funkcionira kad zapravo koristite matematiku. Rezultat je isti, bilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti ili Green New Dealu. Matematika se jednostavno ne poklapa, zbog čega ljevičari koriste strah i zavist, a ne činjenice, kako bi napali svoje neprijatelje. To je razlog zašto ih treba zaustaviti po svaku cijenu.

A sad, tu su i krave.

Priča o kravama

Ova priča je namjerno svedena na jednostavnost knjige za djecu kako bi socijalisti poput Alexandrije Ocasio-Cortez imali šansu da je shvate… možda.

Jednom davno, u jednoj velikoj zemlji po imenu SAD, postojale su krave, tisuće i tisuće krava. Farmeri su posjedovali krave i krave su davale mlijeko. Stotinama godina, farmeri su muzli krave i prodavali mlijeko ljudima. Bilo je mlijeka za sve. Svi su bili sretni. Farmeri su zarađivali novac i kupovali više krava. Mnogo farmera posjedovalo je mnogo krava. Svi su voljeli krave osim ljevičara. Ljevičari nisu bili sretni ljudi. Oni su mrzili krave i farmere. A još više su mrzili farmere. Oni su voljeli mlijeko i pili su ga, ali nisu imali pojma kako nastaje. Nisu voljeli krave i farmere. Nije im se sviđalo što je farmer imao mnogo krava, a oni nisu imaju nijednu. Tako su se jednog dana ljevičari urotili protiv farmera i uvjerili ljude da farmer ima previše krava. Oni su tvrdili da nije u redu da netko ima toliko krava, dok drugi nemaju nijednu. Oni su uzeli krave od farmera i zadržali ih za sebe i svoje prijatelje. Postojao je jedan veliki problem. Ljevičari nisu znali kako musti krave. Oni su saznali da je podizanje krava i njihova mužnja težak posao. Uskoro je ponestalo mlijeka. Budući da nije bilo dovoljno mlijeka, uvjerili su ljude da će biti više hrane ako ubiju krave i pojedu ih. Nakon kratkog vremena više nije bilo niti jedne krave. Ljudi su gladovali i umirali. Kraj.

A to je, prijatelji moji, razlog zašto ljevičari ne mogu posjedovati lijepe stvari. Ne znaju računati i nemaju pojma o kravama.

Steve Sheldon je konzervativni pisac i govornik, strastveni ljubitelj vatrenog oružja i prirode.