Donald Trump Jr.: Velike tehnološke kompanije cenzuriraju konzervativce; Evo dokaza

James Barrett

Screenshot: YouTube/News 19 WLTX

U ovotjednom članku koji je napisao za The Hill, Donald Trump Jr., izvršni potpredsjednik Trupove organizacije, izložio je slučaj u kojem tvrdi da se ‘big tech’ obrušio na konzervativce i pozvao na akciju kako bi se zaštitili protiv cenzure na “modernom javnom trgu”.

“Dok cenzura Big Tech-a postaje sve očiglednije i otvorenija, stari argumenti o zaštiti svetosti modernog javnog trga sada su nevažeći”, napisao je Trump. “Naše pravo na slobodno sudjelovanje u javnom diskursu putem govora pod stalnim je napadom, što zahtijeva snažnu obranu od glavnih društvenih medija i internetskih platformi.”

Trump je zatim naveo niz primjera taktika koje su upotrebljavane za ušutkavanje ili potkopavanje konzervativnog govora, uključujući takozvani “shadowban” (potajno cenzuriranje) na Facebooku i Twitteru, koje je Trump povezao na Breitbartova izvješća kako je doseg konzervativne edukacijske skupine PragerU na Facebooku privremeno smanjen za 99,9 posto zbog “greške zaposlenika” i objašnjenjem kako shadowbanning funkcionira na Twitteru. Trump također navodi “demonetizaciju YouTube videa”, navodeći slučaj Davea Rubina i ostalih koji vide negativni utjecaj na svojim objavljenim videozapisima. Republikanski kandidati, poput Marshe Blackburn, također su doživjeli povlačenje svojih reklama “u kritičnim trenucima njihovih izbornih kampanja”, primijetio je Trump. “Popis prekršaja online postupaka i govora konzervativaca je prilično dug”, napisao je, dodavši link na Breitbartov članak i intervjuu s Tuckerom Carlsonom o tom pitanju.

Trump je potom opisao svoje osobno iskustvo s očiglednom cenzurom na Instagramu: “Svakako sam potvrdio svoje sumnje kad je Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, ‘slučajno’ cenzurirao post koji sam objavio u vezi lažnih navoda Jussieja Smolletta, što je dovelo do toga da sam čuo od više stotina svojih sljedbenika kako su imali problema s gledanjem, lajkanjem te općenito s reagiranjem na moje objave. Mnogi od njih su čak tvrdili da su se iznova morali pretplatiti na moj kanal, jer im je Instagram konstantno micao pretplatu.”

Trump je također citirao nedavno izvješće Project Veritasa o tvrdnjama Facebookovog ‘zviždača’ o praksama ‘deboostinga’ na platformi ili ograničavanja dosega nekih sadržaja na temelju algoritma.

“Čini se da je Facebook namjerno prilagodio svoj algoritam kako bi prepoznao sintaksu i stil popularan među konzervativcima kako bi ‘deboostao’ taj sadržaj”, napisao je Trump. “‘Mainstream mediji’, ‘SJW’ (Ratnici socijalne pravde) i ‘red pill’ — sve izrazi koje konzervativci često koriste u svom izražavanju — bili su navedeni kao crvene zastave, prema bivšem Facebookovom insajderu. Facebookov inženjer je čak naveo video Lauren Chen, voditeljice na BlazeTV, u kojem je kritizirala pokret socijalne pravde kao primjer ‘crvenih pilula’ koje korisnici jednostavno ne smiju više ispuštati.”

“Mainstream konzervativni sadržaj toliko se guši u realnom vremenu, dok s druge strane ljevičari s ruba poput Young Turks-a uživaju u nesputanoj slobodi na platformama društvenih medija”, dodao je.

Trump je naglasio “jezivu” prirodu partizanskog tretmana big tech-a što se tiče glasova na njihovim platformama, osobito za konzervativce “s manje sljedbenika i onih koji nemaju medijski doseg kako bi imali mogućnost odgovoriti na takve napade.”

“Unatoč povremenim hrabrim gestama, političari su dosad bili previše tromi u prepoznavanju opsega problema”, rekao je Trump, nastojeći pohvaliti radnje poduzete u vezi pitanja cenzure nekih budnijih konzervativaca, poput senatora Josha Hawleyja.

“Bez nadzora, Big Tech i liberalni aktivisti mogli bi izgraditi privatni sustav ‘društvenog kreditiranja’ — ne toliko različit od onog koji su komunisti implementirali u Kini — koji bi isključio otvorene konzervativce iz šireg dijela američkog života jednostavno zato što se njihovi politički stavovi razlikuju od onih tech rukovoditelja”, upozorio je Trump.

“Ne postoji konzervativno načelo koje čak i izdaleka sugerira da smo dužni usvojiti laissez-faire stav dok najbogatije kompanije na kugli zemaljskoj zlorabe moć koju im dajemo kako bi stavili palac na vagu našim političkim neprijateljima”, zaključio je. “Ako ništa drugo, naša ljubav prema slobodnom tržištu diktira da moramo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali da slobodno tržište ideja ostane otvoreno za sve.”