Trump, Bolsonaro složili se oko pobjede nad socijalizmom, trgovine, lažnih vijesti

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube/CBSN

U utorak, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro susreo se u Bijeloj kući s predsjednikom Trumpom, gdje su dvojica lidera signalizirala novi odnos između dviju zemalja utemeljen na zajedničkim ciljevima poput pobjede nad socijalizmom, poboljšanju trgovine i razotkrivanju lažnih vijesti.

Trump je započeo čestitajući Bolsonaru na njegovoj pobjedi na izborima. “Prošlog listopada dogodio se nevjerojatan podvig”, rekao je Trump. “I doista nevjerojatan izazov, a krajnji je rezultat bio nešto o čemu je govorio cijeli svijet.”

Trump je predvidio da će “imati fantastičan radni odnos” i napomenuo da dijele “mnogo sličnih stavova”.

“Mislim da je odnos Brazila sa Sjedinjenim Državama zbog našeg prijateljstva vjerojatno bolji nego ikad”, izjavio je Trump.

Trump je također zahvalio Bolsonaru i brazilskom narodu zbog pružanja pomoći onima koji pate pod socijalističkom diktaturom u Venezueli. “Također želim izraziti duboku zahvalnost predsjedniku Bolsonaru i cijelom brazilskom narodu za njihov trud pri pružanju humanitarne pomoći”, izjavio je. “Također vam zahvaljujemo što ste dopustili Sjedinjenim Državama postavljanje opsežne i masovne pomoći na brazilskoj granici. Brazilci su bili nevjerojatni.”

Trump se potom okrenuo socijalizmu, proglašavajući da je “sumrak socijalizma stigao u našu hemisferu”.

“Nadam se, usput rečeno, da je također stigao — taj sumrak socijalizma — u našu veliku zemlju”, dodao je Trump, navodeći uspon demokrata koji se identificiraju kao demokratski socijalisti.

“Posljednja stvar koju želimo u Sjedinjenim Državama je socijalizam”, naglasio je Trump.

Prije nego što je Bolsonaro preuzeo dužnost, Brazil je kontrolirala socijalistička administracija, a Bolsonaro — koji se natjecao protiv nekoliko socijalista — se smatrao “jednim od posljednjih brazilskih nada protiv socijalizma”, prethodno je napomenuo Daily Wire.

Tijekom njihove 25-minutne zajedničke konferencije za novinare, Trump je također izjavio kako namjerava odrediti Brazil kao glavnog saveznika izvan NATO-a — status koji bi Brazilu omogućio lakši pristup kupnji američke vojne opreme. Trump je dodao kako bi vjerojatno podržao Brazil kao saveznika NATO-a, iako postoje rasprave da li bi se Brazil uopće kvalificirao.

Trump je također naglasio da on i Bolsonaro dijele mišljenja o ekonomiji i trgovini. “Na našim sastancima, razgovarali smo o jakim gospodarskim vezama između naših nacija utemeljenih na načelima pravednosti i uzajamnosti — moje omiljene riječi, uzajamnosti. Predsjednik Bolsonaro i ja obojica smo predani smanjenju trgovinskih prepreka, olakšavanju ulaganja i podupiranju inovacija u čitavom nizu industrija, osobito u području energetike, infrastrukture, poljoprivrede i tehnologije”, rekao je.

Trump je pozdravio Bolosonarovo kapitalističko stajalište, tvrdeći da su američke kompanije “spremne” investirati u Brazil nakon što Bolsonaro ostvari svoju viziju “oslobađanja privatnog sektora i otvaranja gospodarstva”.

Kad je došao red na Bolsonara, pozvao je Trumpa u posjet Brazilu, uvjeravajući da će ga “brazilski narod oduševljeno dočekati”, dodajući kako se “oduvijek divio” SAD-u, ali da se njegov osjećaj divljenja povećao kad je Trump preuzeo ured predsjednika.

Boslonaro je zaslužio nadimak “Trump tropa” zbog sličnosti s Trumpom, uključujući prezir prema političkoj korektnosti i vođenjem kampanje koja se u velikoj mjeri oslanjala na društvene medije u odnosu na mainstream medije.

“Danas”, rekao je, “Brazil ima predsjednika koji nije anti-američkog stajališta, što je bez presedana u posljednjih nekoliko desetljeća.” Dvije zemlje “su povezane jamstvima slobode, poštovanjem prema tradicionalnoj obitelji, strahom od Boga našeg stvoritelja, protivljenjem rodnom identitetu, političkoj korektnosti i lažnim vijestima”, izvijestio je Reuters.

“Crpeći inspiraciju od Ronalda Reagana, želio bih dovesti u Brazil njegov stil upravljanja, rezimirajući tu ideju sljedećom izjavom: ‘Ljudi bi trebali govoriti vladi što treba učiniti, a ne obrnuto”, rekao je Bolsonaro.

Uspostava demokracije u Venezueli je također “zajednički interes” između dvije zemlje, naveo je Bolsonaro.

Tijekom postavljanja pitanja, Trump je uzeo trenutak kako bi prepoznao Bolsonarovog sina, brazilskog kongresmena Eduarda Bolsonara.

“Vidim u publici predsjednikovog sina, koji je bio fantastičan. Hoćete li molim vas ustati?”, rekao je Trump. “Posao koji ste napravili tijekom vrlo teškog razdoblja je jednostavno fantastičan i znam da to vaš otac cijeni, mogu vam to reći.”

Eduardo je snažni pobornik američkog konzervatizma. Kao što je Daily Wire prethodno izvijestio, Eduardo u svojim uredima ima statue Reagana i Trumpa, zajedno sa slikom koja prikazuje tekst Drugog amandmana.

Dok je odgovarao na pitanja, Bolsonaro je rekao novinarima kako vjeruje da će Trump biti ponovno izabran 2020. godine.

“Hvala, slažem se”, odgovorio je Trump.