Nizozemska: Džamija građanima koji se žale na pozive na molitvu poručila ‘naviknite se’

Michel Lord

Screenshot: AT5

Upravni odbor džamije u Amsterdamu dao je jednostavan odgovor onima koji su se bunili zbog njihovih preglasnih poziva na molitvu: naviknite se na to.

Stanovnici područja oko džamije Taibah, koja se nalazi u amsterdamskom okrugu Zuidoost u blizini stanice metroa Kraaiennest, žalili su se da su njezini svakodnevni pozivi na molitvu pretjerano glasni. Islamski zakon muslimanima nalaže pet molitva dnevno, a džamija Taibah na svojim vanjskim zvučnicima emitira pozive u svih pet navrata kako bi obilježila sveti mjesec ramazan koji je počeo 23. travnja.

Upravni odbor džamije potvrđuje da su ugradili novi sustav zvučnika za emitiranje poziva na molitvu prije ramazana. Rekli su da se pozivi emitiraju pet puta dnevno tijekom ramazana kao rezultat tekućeg zatvaranja zbog Wuhanskog koronavirusa, koje onemogućuje vjernicima dolazak u džamiju radi molitve.

“Glasnoća kojom se to odvija je toliko glasna da se može čuti po čitavom kvartu te čak i u okolnim područjima”, potužio se jedan stanovnik, prema izvješću amsterdamske televizijske stanice AT5.




Dok lokalna policija potvrđuje da su primili mnoge pritužbe zbog glasnoće njihovih poziva, upravni odbor džamije odbacio je optužbe da su pretjerano glasni. Oni tvrde da je glasnoća poziva smanjena kao odgovor na pritužbe, ali je odbijaju dodatno smanjiti. Odbor je također naglasio da su pozivi na molitvu dozvoljeni prema nizozemskom zakonu i da njihovi susjedi nemaju pravne osnove za prigovore.

“Susjedstvo se mora naviknuti na zvuk”, poručio je odbor džamije u izjavi.

Iz policije Zuidoosta poručuju da će razgovarati s odborom džamije o tom pitanju.

Islamski pozivi na molitvu smatraju se smetnjom u mnogim zapadnoeuropskim zemljama koje imaju veliku muslimansku populaciju. Početkom ovog mjeseca, lokalna podružnica paneuropske anti-imigracijske identitarne skupine Generation Identity održala je prosvjed protiv džamije u danskom gradu Aarhusu zbog pretjerano glasnih poziva na molitvu, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.