Francuska namjerava koristiti vojsku tijekom sljedećih prosvjeda ‘Žutih prsluka’

Emma R.

RT via YouTube

Francuski vojnici bit će na dužnosti u subotu tijekom sljedećih prosvjeda “Žutih prsluka” kako bi omogućili policajcima da se usredotoče na kontrolu mase.

Trupe će biti raspoređene kako bi pomogle u čuvanju javnih zgrada, omogućujući tako policiji da se usredotoči na suočavanje s prosvjednicima u slučaju ponovnog nasilja u Parizu i drugim gradovima, propćila je vlada.

Oni će biti premješteni iz antiterorističke operacije “Sentinelle”, koja patrolira ulicama te štiti zračne luke, željezničke stanice, mjesta bogoštovlja i ostala mjesta, izjavio je novinarima glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

To će omogućiti policijskim snagama da se “koncentriraju na kontrolu mase, uz održavanje zakona i reda”, rekao je.

Prošle subote, više od 5.000 policajaca nije uspjelo spriječiti divljanje stotina nasilnih prosvjednika po Champs-Élyséesu, koji su spalili i opljačkali više od 100 tvrtki u neredima koji su trajali više od sedam sati.

Nakon nereda, vlada je smijenila šefa pariške policije Michela Delpuecha.

Druga dvojica visokih policijskih dužnosnika, uključujući i jednog od Delpuechovih suradnika, također će biti smijenjena sa svojih pozicija, potvrdili su vladini izvori.

Namjera raspoređivanja trupa je omogućiti policiji da se agresivnije suoči s krajnje lijevim i krajnje desnim skupinama, kao i s anarhistima koji su okrivljeni za većinu nasilja.

No, neki policijski sindikati upozorili su da održavanje zakona i reda nije uloga vojnika.

“Zabrinut sam kako će reagirati u slučaju napada”, rekao je Philippe Capon iz sindikata Unsa-Police.

Trupe su izvorno bile raspoređene na ulicama u siječnju 2015., nakon Charlie Hebdo masakra, a njihove patrole su postale redoviti prozor u Parizu i u drugim gradovima.

Vlada je također najavila planove kojima bi zabranila prosvjede na glasovitom Champs-Élyséesu i ostalim ključnim područjima ako se huligani ponovno infiltriraju u demonstracije “Žutih prsluka”, koje se održavaju svake subote od sredine studenog.