Tužni socijalist: Nove predsjedničke ankete pokazuju opadanje podrške Bernieju Sandersu

Josh Hammer

YouTube via The Arizona Republic

Prema riječima stručnjaka za političke ankete, Harryja Entena, podrška senatoru Bernieju Sandersu (I-VT) pala je u posljednjem krugu anketa za predsjedničke izbore 2020. Enten je jučer napisao za CNN:

Naša nova anketa CNN-a stavila je Sandersu pozitivnu ocjenu naklonosti na 46% u odnosu na negativnu ocjenu od 45% (+1) među registriranim biračima. Ovo je samo posljednja anketa u kojoj Sanders u osnovi ima podjednaku ocjenu naklonosti (pozitivna-negativna). Anketa Sveučilišta Quinnipiac s kraja prosinca dala je senatoru neto ocjenu naklonosti od samo +2 boda. Prosjek svih nedavnih anketa stavlja Sandersu neto naklonost na oko -1 bod.

Usporedite to s mjestom na kojem se Sanders nalazio na kraju svoje predsjedničke utrke 2016. Sanders je imao 59% pozitivne ocjene u odnosu na 36% negativne među svim glasačima i anketi koju je CNN proveo u lipnju 2016. godine.

Sanders je prošle godine uspio zadržati većinu svoje popularnosti. Anketa CNN-a koja je provedena početkom prosinca 2018., dala mu je rejting od +13 među svim glasačima. Gallupova anketa iz rujna 2018. prikazala je +15 rejting među svim glasačima.

Enten potom spekulira o tome zašto se dogodio ovaj strmoglavi pad Sandersove popularnosti:

Dakle, što se promijenilo? Rekao bih da je Sanders imao koristi od toga što nije sudjelovao u kompetitivnoj kampanji. (Bivši predsjednik Joe Biden, koji je dobio većinu potpore u anketama provedenim među demokratima, možda ima koristi od sličnog učinka.) Kad vas ne smatraju prijetnjom za osvajanje nominacije stranke, protivnici se obično opuste. Posljednji put kad je Sanders smatran barem malom prijetnjom za osvajanje demokratske nominacije bilo je u ožujku 2016. Njegov tadašnji rejting među svim glasačima iznosio je +3 u anketi CNN-a.

Bivši zastupnik Robert Francis “Beto” O’Rourke (D-TX), također je ušao u utrku za demokratsku nominaciju 2020, a svi znakovi ukazuju da bi i Joe Biden mogao formalno učiniti isto.

Sanders je čuveno bio drugoplasirani na izborima za demokratsku predsjedničku nominaciju 2016., iza Hillary Clinton. Kao što je Paul Sperry napisao u New York Timesu tijekom siječnja 2016., Sandersova karijera ispunjena je otvorenom podrškom komunističkim režimima i raznim marksističkim ciljevima:

U ranim 70-im, Sanders je pomogao u osnivanju stranke Liberty Union, koja je pozivala na nacionalizaciju svih američkih banaka i javno preuzimanje svih privatnih komunalnih poduzeća.

Nakon neuspjelog pohoda na Kongres, Sanders je 1981. uspio biti izabran za gradonačelnika Burlingtona u državi Vermont, gdje je ograničio vlasnička prava stanodavcima, postavio kontrolu cijena i podigao porez na imovinu kako bi platio komunalno zemljište…

Godine 1985. otputovao je u [Nikaragvu] kako bi proslavio uspon na vlast marksističko-lenjinističke sandinističke vlade. Nazvao je to “herojskom revolucijom”. …

Sanders je također pobratimio svoj grad sa sovjetskim gradom izvan Moskve i proveo medeni mjesec s drugom ženom u SSSR-u. Stavio je sovjetsku zastavu u svoj ured, što je šokiralo čak i lokalne liberale. U to vrijeme, Carstvo zla marširalo je diljem svijeta i prijetilo SAD-u nuklearnim uništenjem.

Onda, 1989., kad je Zapad bio na rubu pobjede u Hladnom ratu, Sanders se obratio nacionalnoj konferenciji Mirovnog vijeća SAD-a — poznatoj fronti Komunističke partije SAD-a, čiji članovi su prisegnuli ne samo Sovjetskom Savezu, već i “sovjetskom trijumfu u SAD-u”.