Predsjednik Trump potpisao izvršnu naredbu kojom brani slobodu govora na sveučilištima

Katie Pavlich

Predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak poslijepodne u Ovalnom uredu izvršnu naredbu koja će štititi prava Prvog amandmana na kampusima i kojom osuđuje diskriminaciju usmjerenu prema konzervativnom govoru.

“Mi odbacujemo opresivne kodove govora, cenzuru, političku korektnost i svaki drugi pokušaj ljevice da spriječi ljude od izazivanja smiješnih i opasnih ideja. Takve ideje su opasne. Umjesto toga, mi vjerujemo u slobodu govora, uključujući onaj na internetu te onaj na kampusu”, izjavio je Trump u priopćenju.

Izvršna naredba dopušta saveznim vladinim agencijama da uskrate sredstva sveučilištima koja se upuštaju u gušenje slobode govora ili diskriminiranje govora onih s čijim politikama se administratori ne slažu.

“Agencije će poduzeti odgovarajuće korake kako bi osigurale da su sveučilišni kampusi mjesta slobodne misli i rasprave. Trumpova administracija vjeruje da bi javne škole trebale ispuniti svoju obvezu podržavanja Prvog amandmana, a privatne škole pridržavati se svojih navedenih institucionalnih politika koje se odnose na slobodu govora”, objavila je Bijela kuća. “Trumpova administracija vjeruje da bi škole trebale promicati slobodu govora i biti transparentne u svojim govornim politikama.”

Predsjednik Trump pregledao je izvršnu naredbu tijekom govora na Konferenciji konzervativne političke akcije prošlog mjeseca.

Bijela kuća pozvala je brojne studente iz organizacija Young America’s Foundation (YAF), Campus Reform, Turning Point USA, Leadership Institute i ostalih, da prisustvuju potpisivanju.

YAF je godinama izdavao tužbe protiv sveučilišta zbog kršenja prava studenata na slobodu govora.

“Od njegove inauguracije, predsjednik Trump i njegova administracija pokazali su značajan interes i potporu za rad Young America’s Foundation i naših studentskih aktivista”, izjavio je glasnogovornik YAF-a Spencer Brown. “Osobito smo optimistični i počašćeni što predsjednik nadograđuje napore YAF-a kako bi zaštitio prava Prvog amandmana na sveučilištima diljem zemlje.”

“Kada je riječ o ustavnim pravima, nijedna skupina nije za učinila više od YAF-a za obranu slobode govora u srednjim školama i na sveučilištima. Osim naše pobjede nad Sveučilištem Berkeley, YAF je uspješno obranio Bogom danom pravo na slobodu izražavanja i okupljanja protiv cenzornih administratora sa Sveučilišta Texas-Austin, Sveučilišta Kennesaw State, Sveučilišta Virginija i Sveučilišta California State iz Los Angelesa, da spomenemo samo neke. Osim tih nedavnih pobjeda, YAF je trenutačno uključen u sudske postupke u kojima se brani pravo Prvog i Četrnaestog amandmana studenata na Sveučilištu Minnesota i Sveučilištu Florida”, također je objavio YAF.

Izvršna naredba također se obraća pitanju ogromnog studentskog duga i daje studentima jasnije načine donošenja odluke o visokom obrazovanju.