Problem s Neil deGrasse Tysonovim ‘Snagama Istine’

Screenshot: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

U ponedjeljak, Neil deGrasse Tyson, profesionalni znanstvenik i amaterski filozof, naznačio je da želi novu snagu: Snagu Istine! Ovaj djelić svog genija objavio je tweetajući cijelom svijetu:

Na pitanje je li zapravo mislio reći da želi da vladina agencija govori ljudima o “istini”, deGrasse Tyson je odgovorio:

Prije svega, sama ideja da je vlada jedini sudac znanstvene istine je uznemirujuća; ta specifična ideja bila je svojevremeno godinama korištena za obavljanje svega, od eugenike do loše znanosti o prehrani.

No, šire, misao da bi vlada trebala biti zadužena za definiranje i provođenje istine, u velikoj mjeri smanjuje ideju o slobodnoj republici. Ovo nije ništa novo što se tiče deGrasse Tysona, koji žudi za kontrolom misaonih procesa svih građana odozgo:

Pretpostavljam da je u Racionaliji deGrasse Tyson kralj. A kralj neće dozvoliti druge bogove:

Pitamo se kako će u Racionaliji biti riješeno pitanje pobačaja. Ili porezna politika, kad smo već tu.

Da, dopustimo deGrasse Tysonu da vodi Ministarstvo istine. Ili dopustimo to Donaldu Trumpu, kad već deGrasse Tyson ima toliko povjerenja u izvršnu vlast. Osim ako se ispostavi da deGrasse Tyson misli da drži monopol na istinu, pa stoga vjeruje kako je on jedini sposoban za vođenje svojih Snaga Istine.